Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Новий символ глобального потепління - «кривавий» сніг в Антарктиді

Новий символ глобального потепління - «кривавий» сніг в Антарктиді

Полярники української антарктичної дослідницької станції «Академік Вернадський» повідомили про дивний феномен - сніг на великій території навколо бази убрався в багряні тони. Картина нагадує сцени з фільмів жахів та насторожує фахівців, які бачать в цьому поганий знак для Антарктики.

Звідки він та чому такий колір? Цікаве забарвлення снігу дають мікроскопічні снігові водорості. Вчені їх визначили під мікроскопом як Chlamydomonas nivalis. Водорості розмножуються спорами, вони не бояться екстремальних температур і зберігаються в снігу протягом всієї тривалої зими.

Новий символ глобального потепління - «кривавий» сніг в Антарктиді

Фото: Андрій Зотов

Водорості Chlamydomonas nivalis відносяться до зелених одноклітинних водоростей, вони широко поширені в полярних регіонах. Навесні, як тільки з'являється перша тала вода, водорості дуже швидко зацвітають. У цей короткий період вони ще зеленого кольору, мають джгутики для переміщення та поглинають багато сонячного світла.

Коли погодні умови стають сприятливими, а зараз в Антарктиді якраз літо, спори починають проростати. Вони втрачають джгутики, осідають та відрощують каротинову оболонку-броню - захист від ультрафіолету. Вона червоного кольору, що і створює характерний візуальний ефект, крім того, тепер водорості поглинають набагато більше тепла.

Новий символ глобального потепління - «кривавий» сніг в Антарктиді

Фото: Андрій Зотов

І подібне явище - «цвітіння снігу» - сприяє зміні клімату. Адже через червоно-малинове забарвлення сніг менше відбиває сонячного світла та швидше тане. Як наслідок — у ньому утворюється дедалі більше яскравих водоростей. Навколо них утворюється все більше талої води й починається буйство життя, де на водоростях бенкетують черви та інші дрібні організми.

Підраховано, що така активність водоростей створює 15-відсотковий внесок в танення льоду Антарктиди, і з кожним сезоном їх активність буде тільки наростати. Так що багряний сніг навколо української станції - дійсно недобра ознака. Однак таке явище, крім Антарктиди, можна спостерігати ще і в Арктиці, а також в Альпах та інших високогірних екосистемах. Але більше життя полярників ускладнює те, що Chlamydomonas nivalis токсичні для людини.


Нагадаємо, що зовсім недавно в Антарктиці була зареєстрована рекордно висока температура. Експерти Всесвітньої метеорологічної організації (WMO) стверджують, що така температура дуже незвична навіть для літнього періоду, а це означає, що там продовжує танути лід та підійматися рівень моря.

За матеріалами: Національний антарктичний науковий центр

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки