Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

NASA показало, як через спалах коронавірусу в Китаї знизився рівень забруднення повітря

NASA показало, як через спалах коронавірусу в Китаї знизився рівень забруднення повітря

Супутникові знімки NASA продемонстрували різке зниження рівня забруднення атмосфери над Китаєм. Концентрація діоксиду азоту в різних регіонах КНР зараз на 10-30% нижче, ніж в аналогічний період попередніх років. Вчені впевнені, що частково це викликане економічним спадом країни через спалах коронавірусу COVID-19.

Аерокосмічне агентство NASA оприлюднило супутникові знімки, зроблені в січні - лютому 2020 року, які демонструють, що над територією Китайської Народної Республіки різко впала кількість викидів діоксиду азоту - NO2. Зниження викидів цієї речовини спочатку спостерігалося в місті Ухань та його околицях, а потім поширилося на всю територію країни.

На думку співробітників NASA, така ситуація пов'язана з рекордним зниженням активності заводів в Китаї та виникнення кризової економічної ситуації через епідемію коронавірусу. Це підтверджує той факт, що вчені NASA спочатку зафіксували зниження рівня діоксиду азоту - отруйного газу, що виділяється автотранспортом та промисловими підприємствами - поблизу джерела спалаху коронавірусу в місті Ухань.

«Я вперше бачу таке різке падіння рівня забруднення повітря на такій великій площі», говорить Фей Лю, фахівець Аерокосмічного агентства з якості повітря.

За словами вченого, схоже зниження викидів спостерігалося при глобальній економічній кризі 2008 року та під час Олімпійських ігор в Пекіні, але в обох випадках вони були більш плавними та не настільки кардинальними.

NASA показало, як через спалах коронавірусу в Китаї знизився рівень забруднення повітря

Зміна концентрації діоксиду азоту в атмосфері збіглося зі святкуванням Нового року за місячним календарем, коли в Китаї та більшій частині Азії багато підприємств припиняють свою роботу. Однак в січні - лютому 2020-го рівні NO2 в різних регіонах КНР були на 10-30 відсотків нижче, ніж в цей же період у попередні роки.

Довідка: NO2 в великих кількостях утворюється при роботі двигунів внутрішнього згоряння, а також в результаті діяльності промислових підприємств, зокрема хімічного виробництва. Ця речовина, коли потрапляє в атмосферу, призводить до появи кислотних дощів. При взаємодії діоксиду азоту з водою утворюється азотна кислота - потужний корозійний агент. Крім цього, NO2 викликає подразнення слизових оболонок дихальних шляхів та знижує рівень гемоглобіну в крові.

За матеріалами: NASA

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки