Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Провідні вчені світу запропонували 76 способів зупинки зміни клімату

Провідні вчені світу запропонували 76 способів зупинки зміни клімату

Нова доповідь Project Drawdown, яку представили дослідники з восьми країн світу, являє собою всеосяжний аналіз наявних рішень для розв'язання проблеми зміни клімату, заснований на роботі вчених з усього світу в багатьох секторах - від економістів до кліматологів.

Мета некомерційного проєкту Drawdown - направити людство в таке майбутнє, де рівень парникових газів в атмосфері стане знижуватися, в якому ми вилучимо з атмосфери CO2 та метан, і припинимо її отруювати, спалюючи викопне паливо.

«Drawdown - це критичний поворотний момент для життя на Землі, і ми повинні прагнути до його здійснення якомога швидше», йдеться в доповіді.

За оцінками Project Drawdown, 76 способів зупинки змін клімату позначених у доповіді, дозволять заощадити до $144 трильйонів, які в майбутньому підуть на подолання наслідків від зміни клімату. Хоча початкові витрати можуть скласти до $26,2 трильйона - це дозволить людству досягти найнижчого рівня викидів вуглекислого газу вже до середини 2040-х років.

Вчені згрупували свої рішення по секторах та ранжирували їх за значенням для планети:

  1. Енергія
  2. Харчові відходи, сільське господарство, відновлення земель
  3. Промисловість
  4. Енергоефективність будівель
  5. Транспорт

«Ми виявили, що близько вісімдесяти вже наявних рішень для розв'язання проблеми зміни клімату буде досить, щоб в період між 2040-ми та 2060-ми роками домогтися скорочення змін клімату. Все залежить від того, наскільки рішуче ми будемо діяти», заявив співавтор доповіді кліматолог Джонатан Фоулі.

Зокрема, в доповіді є заклик до зміни виробництва електроенергії: 30% рішень передбачають підвищення ефективності використання енергії, а ще 30% - заміну викопного палива на поновлювану енергію.

Недавній аналіз, проведений дослідниками зі Стенфорда, підтверджує, що таке цілком можливо при використанні сучасних технологій, але на відміну від Project Drawdown, вони вважають, що це може бути досягнуто з повним переходом на поновлювані джерела енергії та відмовою від ядерної енергетики.

Деякі із запропонованих рішень Project Drawdown, такі, як перехід на світлодіодне освітлення та правильне зберігання енергії, забезпечують майже негайну економію.

У доповіді також підкреслюється важливість не тільки збереження рівня викидів вуглецю, а й захист екосистем та зміну методів ведення сільського господарства. У ньому також зазначається, що існують і інші ефективні рішення, які ми часто не беруться до уваги - скорочення харчових відходів та надання жінкам в країнах, що розвиваються, кращого освіти та доступу до охорони здоров'я, що дозволить знизити надмірне дітонародження.

«Представлені результати показують виняткову важливість всіх рішень, але реалізованих паралельно, - пояснив Чад Фрішманн, віцепрезидент Project Drawdown. - Вплив технологій та методів відбувається тільки як частина взаємозалежної, інтегрованої системи. Саме впровадження цієї системи є реальним розв'язанням проблеми зміни клімату».

За матеріалами: ScienceAlert

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки