Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

У 2019 році Гренландія та Антарктика втрачали лід з безпрецедентною швидкістю

У 2019 році Гренландія та Антарктика втрачали лід з безпрецедентною швидкістю

Минулий рік став одним з найтепліших в історії метеоспостережень, в результаті чого полярні льоди танули рекордними темпами. Точні масштаби втрат оцінили гляціологи з Каліфорнійського університету в Ірвіні (UCI) та Лабораторії реактивного руху NASA, які проаналізували дані з супутників.

Вчені знали, що через рекордно спекотну погоду минулого року темп танення льодовиків Гренландії був дуже високим, але вони не представляли наскільки, поки не отримали та не обробили свіжі супутникові дані. Виявилося, що тільки за 2019 рік Гренландський крижаний щит втратив 600 млрд тонн льоду, що досить для підвищення рівня моря на 2,2 міліметра. Це колосально багато, кажуть вчені.

«Ми знали, що минулого літа в Гренландії було дуже тепло, танув весь льодовиковий щит, але отримані значення просто величезні», говорить провідний автор дослідження Ізабелла Велікогна, професор UCI.

Згідно з проведеними розрахунками, в період з 2002 по 2019 рік Гренландія щорічно втрачала 268 млрд тонн льоду — це менше половини від втрат минулого року. Для порівняння: жителі округу Лос-Анджелес споживають 1 мільярд тонн води в рік.

Ситуація на протилежному полюсі була куди складнішою. За словами дослідників, західна Антарктика продовжила втрачати лід прискореними темпами, особливо на Антарктичному півострові та в морі Амундсена. Однак на сході континенту обсяг льоду трохи збільшився за рахунок сильних снігопадів. В першу чергу це стосується Землі Королеви Мод на атлантичному узбережжі Антарктиди.

Ізабелла Велікогна та її колеги прийшли до таких висновків завдяки новій космічній програмі GRACE Follow-On - наступницею та покращеною версією виведеної з експлуатації супутникової місії Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE). GRACE Follow-On - спільний проєкт NASA та Німецького центру авіації та космонавтики.

Супутники GRACE були спроєктовані для проведення надзвичайно точних вимірювань змін гравітації Землі. Космічні апарати (GRACE-1 та GRACE-2) також виявилися дуже ефективними в моніторингу водних запасів планети, змін льодовикових щитів та льодовиків, глобального рівня океану та ґрунтових вод. Перша місія GRACE була розгорнута у 2002 році та збирала дані понад 15 років — на десять років довше, ніж передбачалося спочатку. Але супутники почали втрачати заряд батареї, що призвело до завершення місії в жовтні 2017 року.

Супутники GRACE Follow-On. NASA

Супутники GRACE Follow-On. NASA

Місія GRACE Follow-On - заснована на схожій технології, але має в собі експериментальний прилад, який використовує лазерну інтерферометрію замість мікрохвиль для вимірювання змін відстані між двома космічними апаратами — була запущена в травні 2018 року. Проміжок між місіями дозволив дослідникам перевірити наскільки синхронізовані дані, отримані в ході місій GRACE та GRACE Follow-On.


Нагадаємо, що минулого місяця в Антарктиці була зареєстрована рекордно висока температура. Експерти Всесвітньої метеорологічної організації (WMO) стверджують, що така температура дуже незвична навіть для літнього періоду, а це означає, що там продовжує танути лід та підійматися рівень моря.

За матеріалами: Phys.org

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки