Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

«Бісолярне листя» зможе очищати повітря міст в 100 разів ефективніше дерев

«Бісолярне листя» зможе очищати повітря міст в 100 разів ефективніше дерев

У той час як активісти різних організацій цілком справедливо критикують уряди своїх країн за неефективну боротьбу з наслідками змін клімату, вчені з Імперського коледжу Лондона в кооперації зі стартапом Arborea працюють над впровадженням нової технології, здатної поглинати вуглекислий газ набагато ефективніше звичайних дерев.

Свою розробку дослідники називають «біосолярним листям». Їх принцип дії полягає в тому, що розташовані всередині схожих на сонячні панелі мікроводорості та фітопланктон абсорбують СО2, виділяють кисень, виробляючи при цьому рослинні протеїни.

Інсталювати такі панелі можна на будь-якій поверхні, де є джерело світла - на землі, фасадах будівель або дахах. Вони досить прості в обслуговуванні: фактично, всі процеси регулює сама природа. За словами вчених, бісолярний пристрій рівний за розміром площі, займаної одним деревом, здатний виконати функцію цілого лісу з сотні дерев. При цьому «виробництво» чистого повітря практично не вимагає витрат енергії, наприклад, на фільтрацію.

Дослідники мають намір випробувати свою технологію на такому мегаполісі, як Лондон. Там «біосолярне листя» можна розташувати на дахах великих будівель - кінотеатрів, складських ангарів, великих офісних центрів. І на випадок успішних випробувань проекту такий план вже розроблений.

«Забруднення повітря - одна з основних проблем Лондона. Впроваджуючи нашу технологію, ми зможемо поліпшити навколишнє середовище не тільки в західній частині міста, а й у Великобританії, як і у світі в цілому. Важливо й те, що виконуючи завдання по очищенню повітря, проект реалізує ще одне - виробництво екологічно чистих харчових добавок», - зазначив професор Імперського коледжу Джуліан Мельчіоррі.

Не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки