Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Всесвітній карантин змінив сейсмічну активність планети та позитивно вплинув на екологію

Всесвітній карантин змінив сейсмічну активність планети та позитивно вплинув на екологію

Режим самоізоляції, введений сьогодні багатьма урядами по всьому світу, заборона на подорожі, уповільнення промислової активності та вантажоперевезень, позитивно вплинули на екологію та сейсмічну активність планети. Covid-19 домігся швидких змін в тому, що було не під силу екологам та екоактивістам.

У цей надзвичайно непростий час, вчені-сейсмологи Королівської обсерваторії Бельгії звернули увагу на цікавий та досить незвичайний феномен - зниження рівня сейсмічного шуму в земній корі. З того часу, як в різних країнах були введені заходи з самоізоляції населення, сейсмічний шум знизився приблизно на третину, розповів журналу Nature Томас Лекок, сейсмолог Королівської обсерваторії Бельгії в Брюсселі.

Всесвітній карантин змінив сейсмічну активність планети та позитивно вплинув на екологію

Вчені кажуть, що завдяки цьому, у наукового обладнання з'явилася можливість визначати слабковиражені землетруси та вулканічну активність, а також інші сейсмічні явища в товщі земної мантії. І бельгійські сейсмологи не єдині, хто помічає наслідки заходів проти поширення нового коронавірусу.

Селеста Лабедз, аспірантка з геофізики Каліфорнійського технологічного інституту в Пасадені, написала у Твіттері, що аналогічне зниження шуму було виявлено станцією в Лос-Анджелесі. Якщо в найближчі місяці ця політика продовжиться, міські детектори по всьому світу можуть краще виявляти місця підземних поштовхів.

«Ви отримаєте сигнал з меншим наземним шумом, що дозволить почерпнути набагато більше інформації з надр планети», стверджує Енді Фрассетто, сейсмолог з Об'єднаного дослідницького інституту сейсмології в Вашингтоні.

Втім, в деяких регіонах планети вплив карантину може бути менш вираженим. Емілі Волін, науковий співробітник Геологічної служби США в Альбукерке, штат Нью-Мексико, пояснює, що деякі станції моніторингу сейсмічної активності спеціально розташовані на віддалі від галасливих міст, щоб мінімізувати перешкоди, створювані діяльністю людини. Але такі станції тримати невигідно, тому їх число невелике і, швидше за все, буде скорочуватися.

Але карантин вплинув не тільки на сейсмічну активність нашої планети. Про сповільнення процесу зміни клімату сповістили виміри чистоти повітря в населених пунктах. Прямо зараз повітря в усіх країнах світу значно чистіше у порівнянні з тим, що було всього кілька тижнів тому. Зміни особливо помітно в містах, які, як правило, задихаються від вихлопних газів.

В італійській Венеції, через відсутність великої кількості туристів, вода в каналах стала прозорою. Найбільш яскравим та показовим є зміна концентрацій діоксиду азоту, виробленого в основному автомобілями, які впали на 40%. В Європі супутникові знімки показують, що викиди діоксиду азоту зникають над північною Італією. Схожа історія розгортається в Іспанії та Великобританії.

Всесвітній карантин змінив сейсмічну активність планети та позитивно вплинув на екологію

За даними ізраїльського міністерства екології, забруднення повітря в більшості районів країни в останні тижні знизилася на 30% в порівнянні з середніми показниками. Супутникові знімки, які фіксують сліди людської діяльності, демонструють разюче зниження рівня забруднення у Китаї з моменту початку спалаху коронавірусу.

Однак екологи бачать в цьому не тільки позитивну сторону, але й проблему. Поточні зміни показників відбуваються не на системному рівні, а викликані непередбаченими та досить сумними подіями. Тотальне закриття всього і вся серйозно вдарило по світовій економіці, знищивши багато підприємств та збільшивши кількість населення, які живуть за межею бідності. Економічний спад відволікає людей від екологічних проблем, оскільки на передній план виходять більш нагальні питання: здоров'я, робота, накопичення.

Коронавірус проводить примусовий експеримент щодо зміни способу життя. Тепер уряди змушені рятувати компанії. А деякі це роблять за рахунок екологічних досягнень та обмеження розвитку сонячної, вітряної та інших альтернативних видів енергії - обговорення нових проєктів вже припинено. Крім того, падіння світових цін на нафту буде суттєво знижувати конкурентоспроможність електромобілів.

Є і хороші новини. Пандемія коронавірусу стала приводом для посилення заборон на вилов та продаж диких тварин в Китаї на державному рівні. Заходи були введені тимчасово, до проведення в кінці 2020 року конференції ООН по біорізноманіттю. Ця конференція може спричинити фундаментальні зміни у світовому законодавстві про дику природу, а країни-учасники візьмуть на себе зобов'язання щодо захисту тварин за аналогією до Паризької угоди по клімату 2015 року.

Бережіть себе та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки