Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Антициклони привели до рекордно швидкого танення Гренландського крижаного щита

Антициклони привели до рекордно швидкого танення Гренландського крижаного щита

У 2019-му році спостерігалася різка зміна атмосферної циркуляції в приполярних широтах, яка спровокувала антициклонічну активність. Наслідки не забарилися - за минулий рік Гренландський крижаний щит втратив найбільшу кількість льоду за всю історію спостережень - 550 мільярдів тонн - і тим самим підвищив рівень Світового океану на півтора міліметра.

Щороку в Гренландії відбувається приріст крижаної маси внаслідок снігопадів та таненням льоду з поверхневим стоком талих вод. Ці процеси відбуваються паралельно і ретельно вимірюються, а різниця між ними виражається у вигляді поверхневого балансу маси Гренландського крижаного щита. Як правило, цей баланс позитивний - в середньому утворюється 375 мільярдів тонн льоду за рік. У 2019-му році Гренландія позбулася 600 мільярдів тонн льоду, а його чистий приріст склав всього 50 мільярдів тонн - і це дуже мало, враховуючи постійний сход айсбергів в океан.

Подібна ситуація вже спостерігалася у 2012 році, коли Гренландський крижаний щит втратив на 310 мільярдів тонн льоду більше в порівнянні з базовим рівнем 1981-2010 років. Однак, температури повітря над Гренландією в той рік були вище, ніж у 2019-му. Ця суперечність зацікавила Марко Тедескі з Колумбійського університету та Ксав'є Феттвейса з Льєзьского університету. Вони висунули гіпотезу, що раніше прийняті кліматичні моделі могли недооцінювати роль антициклонічної активності для поверхневого балансу маси.

Антициклони привели до рекордно швидкого танення Гренландського крижаного щита

(a) динаміка танення льоду протягом літа 2019 роки (червень, липень, серпень); (b) аномалія танення льоду стосовно базового періоду 1981-2010 років / The Cryosphere

Вчені досліджували зміни динаміки Гренландського крижаного щита у 2019 році використовуючи супутникові дані оцінки широкосмугового альбедо, отримані за допомогою спектрорадіометра з помірним дозволом MODIS в період з 2000 по 2019 роки, а також погодні дані Національної метеорологічної служби США з 1948 по 2019 роки. За їх допомогою вдалося детально відновити причини танення крижаного покриву Гренландії протягом 2019 року.

Проаналізувавши супутникові дані, вчені прийшли до висновку, що у 2019 році над Гренландією сформувалася область високого тиску, обумовлена ​​антициклонічною активністю.

Підвищений тиск призвів до унікального збігу кліматичних факторів. Зниження хмарності спровокувало підвищення температури у приповерхневому шарі повітря, який став краще прогріватися прямими сонячними променями. Також через нестачу хмар зменшилася кількість опадів, що випадають у вигляді снігу, за чим наступило зниження альбедо - неприкритий лід відбиває сонячні промені набагато слабкіше, ніж сніговий покрив.

Вчені прийшли до висновку, що зміни атмосферної циркуляції приполярних широт не просто підсилюють танення гренландського крижаного щита, а призводять до рекордно швидкої втрати крижаної маси. Однак, нині прийняті кліматичні моделі не враховують цей фактор і можуть занижувати прогнозовані втрати арктичних льодів.

Результати дослідження опубліковані в журналі The Cryosphere.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки