Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Відпрацьоване ядерне паливо можна вічно зберігати в соляних шахтах

Відпрацьоване ядерне паливо можна вічно зберігати в соляних шахтах

Вчені пропонують використовувати соляні шахти для зберігання ядерних відходів. На відміну від зберігання у водних басейнах, такий спосіб дозволить утримувати відпрацьоване паливо практично вічно.

У США вчені вивчають кілька можливих рішень для утилізації ядерних відходів. Філ Штауффер та дослідники з Національної лабораторії Лос-Аламоса працюють з Міністерством енергетики США та іншими національними лабораторіями над довгостроковим і безпечним рішенням для утилізації - сіллю.

«Глибокі соляні пласти, які вже існують в Сполучених Штатах, є перспективними кандидатами на довгострокове поховання. Високоактивні ядерні відходи можуть створювати багато тепла, на додаток до тієї радіоактивності, яка в них міститься. Нам необхідно розробити чіткий план для видалення цих відходів», каже Штауффер.

Соляні поклади знаходяться глибоко під землею. Вони самовідновлюються, мають дуже низьку водопроникність та добре проводять тепло. Все це важливо для роботи з природним теплом ядерних відходів. Соляні відкладення можуть стати відмінним бар'єром для довгострокового викиду радіонуклідів в навколишнє середовище.

США та Німеччина вже розміщують ядерні відходи низького та середнього рівня в сховищах, розташованих в соляних родовищах. Але ці відходи не створюють стільки тепла. Таким чином, необхідні додаткові дослідження для визначення безпеки та ефективності соляних покладів для високоактивних ядерних відходів.

Сіль - це не тільки фізичний бар'єр, а й хімічний. Тому необхідно вивчити, як ці соляні відкладення будуть реагувати на присутність води, тепла та інших геологічних чинників. Недавні випробування під землею почалися зі створення повномасштабного макета «каністри» для відходів та їх нагрівання протягом майже року. Паралельно дослідницька група Міністерства енергетики вивчає, як вода мігрує до джерел тепла в солі.

Відпрацьоване ядерне паливо можна вічно зберігати в соляних шахтах

Пробуривши свердловини в соляних покладах і виконавши випробування на нагрівання в цих отворах, дослідники отримали інформацію для подальшого тестування. Тепер їм належить ще більш масштабне дослідження як самих отворів, так і витягнутого після випробувань розсолу. Дослідники мають намір провести довгострокове комп'ютерне моделювання та вимірювання хімічного складу розсолу в реальному часі.

Плани проєкту передбачають поступове нарощування масштабів експериментів з нагрівачами, щоб в кінцевому підсумку вивчити доступність соляного розчину для контейнерів з відпрацьованим ядерним паливом в конфігурації, що представляє можливе майбутнє сховище відходів з високим рівнем активності.

За матеріалами: Хайтек

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки