Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Дослідження: зміна клімату вже торкнулася половини Світового океану

Дослідження: зміна клімату вже торкнулася половини Світового океану

Міжнародна група вчених з Франції, Великобританії та США у своєму новому дослідженні прийшли до висновку, що кліматичні зміни торкнулися вже понад 50% Світового океану, а в найближчі 50 років ця цифра виросте до 80%.

Команда вчених у своєму дослідженні використала кліматичні моделі та спостереження глибин Світового океану та розрахувала рівень, при якому зміни температури та рівня солі перевершують природні коливання. Виявилося, що понад 50% товщі океану вже піддалися змінам через зміну клімату. Вчених цікавила насамперед глибоководна середа, адже вона впливає на глобальну циркуляцію океану і підвищення рівня моря, що становить загрозу як для людей, так і для екосистем планети.

«Нас цікавило, чи достатньо великі температури та рівні солей, щоб перевершити природну мінливість на великих глибинах. Ці показники впливають на циркуляцію вод у Світовому океані, підвищення рівня моря та створює загрозу людству та екосистемам», каже одна з авторів дослідження, аспірантка Університету Сорбонна Йона Сільві.

Раніше дослідники оцінювали вплив зміни клімату на океан вимірюючи температуру його поверхні, рівень опадів та підвищення рівня моря. Однак мало хто вимірював, як змінюються показники в товщі океанічних вод. Наслідки зміни клімату важче виявити в глибоких, більш ізольованих частинах океану, де тепло та солі поширюються повільніше через слабші процеси дифузії. Це також важко зробити в районах, за якими важко спостерігати та в яких висока природна мінливість.

Автори нового дослідження використовували кліматичне моделювання з урахуванням та без урахування впливу людської діяльності. Вони аналізували як температуру, так і концентрацію солі в океані, щоб виявити значні зміни в цих показниках. Також дослідники намагалися з'ясувати, як давно ці зміни відбулися.

В результаті вчені довели, що рівні цих показників вище природної мінливості будуть спостерігатися в океанах Північної півкулі з 2010 по 2030 рік. Це означає, що підвищення або пониження температури та концентрації солі вже відбулися. За оцінками дослідників, цим змінам на цей момент схильні від 20% до 55% Атлантичного, Тихого та Індійського океанів. До середини XXI століття цей показник може досягти 40-60%, а до 2080-го року - 55-80%.

Швидкі та більш ранні зміни, які спостерігаються в Південній півкулі, підкреслюють наскільки південна частина Світового океану важлива в процесах накопичення тепла та вуглекислого газу, оскільки там поверхневі води легше проникають на глибину. Однак спостерігати цю частину теж досить складно, тому отримати точні заміри вченим вдасться нескоро.

Дослідники стверджують, що більш докладні дослідження океану і збільшення інвестицій в моделювання подібних процесів необхідні для моніторингу ступеня впливу зміни клімату на світовий океан та побудови прогнозів щодо впливу цих подій на всю нашу планету.

Дослідження опубліковане в журналі Nature Climate Change.

Робіть висновки, та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки