Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Куди ми котимося: як змінилася природа за останні 50 років

Куди ми котимося: як змінилася природа за останні 50 років

145 авторів з 50 країн світу, які проводили глобальну оцінку екологічної ситуації прийшли к шокуючому висновку: в результаті діяльності людства мільйон видів тварин та рослин може зникнути протягом наступних кількох десятиліть. Це може стати найбільшою втратою за всю історію людства.

Міжурядова науково-політична платформа з біорізноманіття та екосистемних послуг (МПБЕП) у своїй доповіді висловлює переконання про те, що обмежити шкоду можна лише через глобальне переосмислення світових економічних та фінансових систем.

Людська діяльність «значно змінила» 75% території суші та 66% океану. По мірі збільшення чисельності населення понад третину поверхні суші та 75% ресурсів прісної води в даний час використовуються для вирощування продуктів харчування. Площі районів, зайнятих містами, подвоїлися з 1992 року.

З 1980 року забруднення пластмасою виросло в десять разів, тепер люди щорічно перекачують 300-400 млн тонн важких металів, розчинників, токсичних опадів та інших відходів з промислових об'єктів в океан і водні шляхи. Величезна кількість відходів, які ми скидаємо в воду, створило 400 мертвих зон в океані. Інтенсивний та надмірний вилов риби також мали значний негативний вплив на занепад світу.

Домінік Вогру, глава Центру глобальних суспільних благ на Всесвітньому економічному форумі, заявив, що доповідь МПБЕП стала тривожним сигналом для урядів та компаній. «Наука ясно дає зрозуміти, що ми знаходимося в стадії шостого масового вимирання, і ми не можемо продовжувати вести бізнес як звичайно. Взаємозв'язок між глобальної продовольчою системою, екосистемами та природними ресурсами, зміною клімату, здоров'ям людей і засобами для існування глибоко вкоренилася».

Вогру вважає, що розв'язанням проблеми може стати хвиля інновацій у всіх галузях, особливо в глобальних ланцюжках постачання. «Але час іде. Щоб розвивати ці інновації та нарощувати їх з необхідною швидкістю, нам знадобляться уряди, бізнес, інвестори, вчені та громадські групи для спільної роботи».

У доповіді МПБЕП перераховані п'ять найбільш важливих чинників деградації природного світу на сьогодні:

  • зміни у використанні землі та океану;
  • наша безпосередня експлуатація організмів;
  • зміна клімату;
  • забруднення;
  • вплив інвазивних чужорідних видів.

Світ рухається до кліматичної катастрофи. З 1980 року викиди парникових газів подвоїлися, а середні глобальні температури виросли як мінімум на 0,7 ℃. Ці тенденції вже впливають на повсякденне життя в усьому світі. Від рекордної спеки до диких штормів, екстремальної погоди, яка робить зміну клімату ще більш ймовірним, охопила весь світ останнім часом.

Дослідники б'ють на сполох з приводу падіння чисельності комах: в даний час 40% видів комах у світі знаходяться в небезпеці, погрожуючи екосистемам планети та посівам. Крім того, за даними FAO (продовольча та сільськогосподарська організація ООН), ерозія ґрунту кожні п'ять секунд руйнує врожайність на площі, рівній футбольному полю.

Доповідь про глобальні ризики Всесвітнього економічного форуму 2019 року поставила провал заходів щодо пом'якшення наслідків зміни клімату та адаптації до нього на 2 місце в першій десятці глобальних ризиків. Причому в першій десятці більшу частину позицій займають саме екологічні ризики, включаючи втрату біорізноманіття.

Не зважаючи на вкрай негативні висновки у звіті, його автори вважають, що надія ще є. Але тільки якщо ми готові змінити все в наших відносинах між з планетою. І основний упор повинен бути зроблений на фундаментальну загальносистемну реорганізацію з урахуванням технологічних, економічних і соціальних факторів, включаючи парадигми, цілі та цінності.

Не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки