Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Експерти WMO: попри карантин, рівень концентрації CO₂ в атмосфері залишається дуже високим

Експерти WMO: попри карантин, рівень концентрації CO₂ в атмосфері залишається дуже високим

Експерти Всесвітньої метеорологічної організації (World Meteorological Organization, WMO) прийшли до висновку, що всупереч уповільненню індустріального виробництва, пов'язаного з пандемією COVID-19 та карантином, концентрація вуглекислого газу в атмосфері як і раніше дуже висока.

У 2020 році обсяги викидів парникових газів скоротилися, однак зміна рівня концентрації CO2 була незначною у порівнянні зі стандартними коливаннями річних показників. За попередніми оцінками, глобальний рівень емісій скоротиться у 2020 році мінімум на 4,2%, максимум - на 7,5%. Як підкреслюють експерти, це не призведе до суттєвого зменшення рівня концентрації CO2 в атмосфері.

«У 2019 році стався черговий стрибок зростання - рівень вуглекислого газу підвищився і середній річний показник досяг позначки в 410 частин на мільйон...», - йдеться в пресрелізі WMO. Як відзначають фахівці, з 1990 року на 45% збільшився й загальний радіаційний вплив парникових газів на планету, і в першу чергу це вуглекислий газ.

«Вуглекислий газ залишається в атмосфері століттями, а в океані - ще довше. В останній раз порівнянна концентрація CO2 на Землі спостерігалася 3-5 мільйонів років тому, коли температура була на 2-3 градуси вище, і рівень моря був на 10-20 метрів вище, ніж зараз. Але тоді на планеті не було 7,7 мільярда жителів», - сказав Генеральний секретар WMO Петтері Таалас.

«У 2015 році ми перевищили позначку в 400 частин на мільйон, а всього чотири роки по тому - позначку в 410 частин на мільйон. Таких темпів зростання в історії спостережень ще не було. Скорочення викидів пов'язаних з карантином - це лише крихітна точка на графіку», - додав він.

Глава WMO підкреслив, що навряд чи можна розглядати пандемію як розв'язання проблеми глобального потепління. Разом з тим, як вважає Таалас, пандемія і зміни, що відбулися в її рамках, можуть стати відправною точкою для більш рішучих заходів зі скорочення шкідливих викидів та боротьби з глобальним потеплінням.

Професор Таалас також зазначив, що для досягнення цілей Паризької кліматичної угоди 2015 року, в якій уряди зобов'язалися зупинити підвищення температури на 1,5°C у порівнянні з доіндустріальним періодом, світу необхідно перейти від вугільної, нафтової та газової енергії до сонячної, вітрової, гідроенергетичної та атомної енергетики, а також використовувати чисті види транспорту, такі як електромобілі, транспорт на біопаливі та водні, велосипеди.

«Необхідні заходи доступні з економічної точки зору та можливі з технічної, і вони дуже незначно вплинуть на наше повсякденне життя. Ми вітаємо той факт, що все більше число країн і компаній роблять вибір на користь вуглецевої нейтральності», - резюмував Таалас.


Нагадаємо, що минулого тижня Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, виступаючи на третьому щорічному економічному форумі Bloomberg New Economy Forum, заявив, що світова спільнота може і повинна досягти повної декарбонізації світової економіки вже до 2050 року.

За матеріалами: UN News


Останні публікації

Підпишись на новинки