Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Генсек ООН: треба припинити вести війну з природою - це самогубство

Генсек ООН: треба припинити вести війну з природою - це самогубство

Наша планета в небезпеці, людство фактично веде війну проти природи. Про це, виступаючи на онлайн-конференції «Стан планети», організованої Колумбійським університетом, заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

За словами Генерального секретаря, боротьба зі зміною клімату повинна стати пріоритетом для людства у XXI столітті. Своїм яскравим емоційним виступом Антоніу Гутерреш дав старт кампанії, спрямованої на активізацію глобальних зусиль по захисту природи. Вона приурочена до саміту з питань клімату, який відбудеться 12 грудня, в п'яту річницю прийняття Паризької кліматичної угоди. В рамках кампанії опубліковані дві доповіді: з видобутку викопного палива та зміни клімату.

«Настільки безвідповідальне ставлення до навколишнього середовища рівносильно самогубству. Природа завжди завдає удару у відповідь - і робить це з переважаючою силою та люттю», заявив глава ООН.

У своїй промові Антоніу Гутерреш змалював песимістичну картину того, що відбувається на нашій планеті: біологічне різноманіття руйнується, близько мільйона видів живих істот знаходяться під загрозою зникнення, цілі екосистеми знищуються у нас на очах, щороку ми втрачаємо до десяти мільйонів гектарів лісу. Світовий океан виснажений і захлинається пластиковими відходами. Коралові рифи знебарвлюються і гинуть. Від забруднення повітря і води щорічно вмирають до дев'яти мільйонів осіб, що більш ніж в шість разів перевищує нинішні втрати від пандемії коронавірусу.

Генсек ООН: треба припинити вести війну з природою - це самогубство

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш взяв участь в конференції «Стан планети», організованої Колумбійським університетом.

«Останні дослідження Всесвітньої метеорологічної організації та Програми ООН з навколишнього середовища показують, наскільки близько людство підійшло до кліматичної катастрофи. 2020 рік стане одним з трьох найтепліших років у світі за всю історію спостережень. Останнє десятиріччя було найспекотнішим в історії людства», сказав Генеральний секретар ООН.

Пандемія COVID-19 тимчасово знизила викиди та ступінь забруднення атмосфери Землі, проте рівень вуглекислого газу, як і раніше знаходиться на рекордно високому рівні та продовжує зростати. Глобальні ініціативи з питань клімату поки не принесли відчутних плодів. Викиди парникових газів зараз на 62% вище, ніж у 1990 році, коли стартували міжнародні переговори по клімату.

Генсек ООН: треба припинити вести війну з природою - це самогубство

Часті повені, урагани, посухи та пожежі ясно говорять про те, що зміна клімату - екзистенційна загроза всьому людству і її потрібно негайно зупинити.

«Примирення з природою - найголовніше завдання XXI століття. Воно повинно стати основним пріоритетом для всіх нас. У контексті розвитку пандемії ми бачимо промені надії у вигляді швидкої появи вакцини від вірусу. Однак ніхто не створить чарівну вакцину порятунку для нашої планети. Природі терміново необхідна допомога», підкреслив Антоніу Гутерреш.

На думку Генерального секретаря ООН, в боротьбі з кліматичною кризою людство зіткнулося з трьома імперативами.

По-перше, протягом наступних трьох десятиліть світовому співтовариству необхідно домогтися глобального вуглецевого нейтралітету, тобто знизити шкідливі викиди в атмосферу до нуля. Очікується, що вже до початку наступного року країни, на які припадає понад 65% світових викидів вуглекислого газу та понад 70% світової економіки, візьмуть на себе амбітні зобов'язання щодо забезпечення вуглецевого нейтралітету.

Генсек ООН: треба припинити вести війну з природою - це самогубство

За останні п'ятдесят років озеро Чад втратило до дев'яносто відсотків своєї поверхні.

По-друге, уряди держав, що входять у світове співтовариство, повинні узгодити свою фінансову політику до глобального плану дій в області клімату - Паризької кліматичної угоди. «Нам потрібно, щоб всі країни втілили дані ними обіцянки в конкретні заходи з чітко визначеними термінами виконання, - підкреслив Антоніу Гутерреш. - Це додасть впевненості підприємствам та приватному сектору при розподілі інвестицій».

По-третє, на думку генсека ООН, людство повинно адаптуватися до швидких змін клімату, щоб захистити від небезпечного кліматичного впливу найбільш вразливі регіони та народи, які їх населяють. До цього часу на адаптацію припадало лише 20% глобального кліматичного фінансування, при цьому кожен долар вкладений в адаптаційні заходи, за розрахунками експертів, може принести майже чотири долари прибутку.

«Прийшов час радикально змінити характер відносин людства з природою. І ми повинні працювати над цим разом, оскільки солідарність у цьому питанні рівносильна виживанню. Нехай розуміння цього стане для нас головним уроком 2020 року», резюмував Антоніу Гутерреш.

За матеріалами: UN News


Останні публікації

Підпишись на новинки