Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Листопад 2020 року став найтеплішим в історії Землі

Листопад 2020 року став найтеплішим в історії Землі

За ствердженням вчених, температура минулого листопада побила світові рекорди, а осінь 2020 року стала в Європі найтеплішою за всю історію спостережень. Крім того, високі температури в Арктиці та Сибірі сприяли значному зменшенню крижаних покривів.

За даними Copernicus Climate Change Service (C3S), температура в листопаді 2020 року була практично на 0,8°C вище середньої температури цього місяця в період спостереження з 1981 по 2010 рік, крім того, вона на 0,1°C перевершила попередній рекорд 2016 та 2019 років. Температура повітря піднялася вище середнього значення на території Північної Європи, Сибіру та Північного Льодовитого океану. Значне підвищення температури спостерігалося в США, Південній Америці, Південній Африці, на Тибетському плато, в Східній Антарктиді та в Австралії.

Для Європи минулий місяць став найтеплішим після листопада 2015 року. Однак середні осінні температури в Європі побили всі рекорди, перевершивши середнє значення на 1,9°C та на 0,4°C попередній рекорд 2006 року. Особливо тепло було в північній та східній частинах континенту. Ймовірно, 2020 рік стане найтеплішим роком за всю історію Європи.

У Арктичному регіоні протягом 2020 року температури трималися значно вище середніх значень не тільки в листопаді. Морський крижаний покрив був особливо низьким з самого початку літа, а протяжність морського льоду в Арктиці поступається тільки одному антирекорду з моменту початку супутникових спостережень у 1979 році.

На поточний момент 2020 рік відповідає температурному рівню 2016 року, як самого теплого календарного року, і, ймовірно, стане одним з трьох найтепліших років за всю історію спостережень.

«Наші дані відповідають довгостроковій тенденції до глобального потепління клімату. Політики, які надавати високий пріоритет зниженню кліматичних ризиків, повинні розглядати ці дані як тривожні дзвінки та більш серйозно, ніж будь-коли, задуматися про те, як найкращим чином виконати міжнародні зобов'язання, викладені в Паризькій угоді 2015 року», заявив директор C3S Карло Буонтемпо.

Листопад 2020 року став найтеплішим в історії Землі

Останні публікації

Підпишись на новинки