Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

2020 рік став одним з найспекотніших в історії метеоспостережень

2020 рік став одним з найспекотніших в історії метеоспостережень

2020 рік був одним з трьох найспекотніших років в історії метеоспостережень. І навіть природний феномен Ла-Нінья, який зазвичай викликає істотне похолодання, не вніс принципових коректив в ситуацію. Про це повідомляється в новій доповіді Всесвітньої метеорологічної організації.

Дані Всесвітньої метеорологічної організації (WMO) збігаються з висновками NASA, Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США та Метеослужби Великобританії. Метеорологи повідомляють, що період з 2011-го по 2020-й рік став найспекотнішим десятиріччям в історії. А роки з 2015-го по 2020-й стали шістьма найжаркішими.

На першому місці як і раніше 2016-й рік, на який припав природний феномен Ель-Ніньйо, що викликає потепління, на другому - 2019-й, на третьому - 2020-й. При цьому середньорічні показники температури за останні три роки відрізнялися один від одного дуже незначно.

«Просто неймовірно, що 2020-й рік практично зрівнявся з 2016-м роком, коли ми стали свідками самого інтенсивного за всю історію феномена Ель-Ніньйо, що викликає потепління. Це очевидна ознака того, що викликане діяльністю людини зміна клімату тепер зрівнялася по мощі з силами природи», заявив глава WMO Петтері Таалас.

У 2020-му році, повідомляють в WMO, середньорічна температура склала 14,9°C, що на 1,2°C вище доіндустріального рівня. Нагадаємо, що згідно з Паризькою кліматичною угодою, для того, щоб уникнути кліматичної катастрофи в поточному столітті, необхідно утримати підвищення глобальної температури в межах 2°C.

«Всесвітня метеорологічна організація підтвердила, що 2020-й рік став одним з найспекотніших років в історії спостережень, і це ще одне шокуюче нагадування про те, що зміна клімату, яка відбувається шаленими темпами, руйнує життя на нашій планеті», сказав Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

Також Гутерреш зазначив, що зараз температура піднялася вже на 1,2°C, і ми постійно стаємо свідками безпрецедентних, екстремальних погодних явищ в кожному регіоні та на кожному континенті. Зараз ми рухаємося в напрямку катастрофічних показників підвищення температури в нинішньому столітті - від 3°C до 5°C.

У WMO також нагадали й про екстремальні явища 2020-го року - про масштабні пожежі в Сибірі, ​​про екстремальну спеку по всьому світу та про рекордний за інтенсивністю сезон ураганів в Атлантиці. А через безпрецедентні кліматичні явища економіка США, наприклад, зазнала збитків у розмірі 22 мільярдів доларів.

«Спробувати укласти мир з природою - головна задача на XXI століття. Вона повинна бути пріоритетом для всіх і всюди», підкреслив глава ООН.

Нагадаємо, що зовсім недавно міжнародна група вчених прийшла до невтішного висновку: втрата біорізноманіття та прискорення зміни клімату в найближчі десятиліття, в поєднанні з невіглаством і бездіяльністю можновладців, загрожують виживанню всіх видів, включаючи наш власний.

За матеріалами: UN News


Останні публікації

Підпишись на новинки