Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Акумулятори StoreDot з надшвидкою зарядкою: 5 хвилин - 160 кілометрів шляху

Акумулятори StoreDot з надшвидкою зарядкою: 5 хвилин - 160 кілометрів шляху

Ізраїльська компанія StoreDot оголосила про початок виробництва акумуляторів з функцією надшвидкої зарядки. За заявами розробників, нові батареї прискорять електрифікацію автотранспорту та прирівняють станції для зарядки електромобілів до стандартних АЗС. Мета першої партії в тисячу батарей - продемонструвати технологію автовиробникам. Повноцінне ж виробництво надшвидких акумуляторів StoreDot заплановано на 2025 рік.

Нові батареї з надшвидкою зарядкою - не лабораторний зразок. Ефективність технології вже підтверджена і компанії залишилося лише зацікавити своїми розробками потенційних клієнтів. Крім того, нові батареї StoreDot можна виробляти на стандартних складальних лініях. Перший партнер StoreDot - китайська компанія Eve Energy - буде використовувати для їх складання наявні виробничі лінії, призначені для випуску звичайних літій-іонних акумуляторів.

«Бар'єр номер один для поширення електромобілів - це вже не їх вартість, а страх через запас ходу. Ви або боїтеся застрягти на шосе, або вам доведеться дві години висиджувати на зарядній станції. Але якщо власник електромобіля буде заряджати його не довше, ніж триває заправка автомобіля на бензині, цей страх швидко пройде», стверджує гендиректор StoreDot Дорон Майерсдорф.

StoreDot вже продемонструвала свою «надшвидку зарядку» акумуляторів в телефонах, дронах та скутерах, а перша тисяча вироблених нею акумуляторів призначена для демонстрації своєї технології автовиробникам. Такі монстри як Daimler, British Petroleum, Samsung та TDK вже вклали кошти в розвиток StoreDot. В цілому компанія залучила $130 мільйонів інвестицій і отримала премію Bloomberg New Energy Finance Pioneer у 2020 році.

Що стосується самої технології, то ізраїльський стартап покладається на напівпровідникові наночастинки з германію в якості анода, який розчинний у воді та з ним легше працювати при виробництві. Але це проміжне рішення. У своїх серійних акумуляторах StoreDot планує використовувати кремній, який набагато дешевше, і як очікується, ці прототипи з'являться вже в цьому році.

Майерсдорф також упевнений, що вартість його акумуляторів буде такою ж, як у літій-іонних батарей, а 5-хвилинного заряду буде вистачати на пробіг електромобілем мінімум 160 км. Але крім випуску акумуляторів StoreDot також обіцяє зайнятися і зарядними станціями. Адже швидкого впровадження подібних акумуляторів просто не вийде, якщо не розв'язати проблему зарядної інфраструктури.

Необхідно буде модернізувати зарядні станції та енергетичні мережі. З цією метою StoreDot об'єдналася з British Petroleum, яка прагне диверсифікувати свої бізнес-процеси та з недавнього часу активно інвестує в зелену енергетику.

«У British Petroleum є 18 200 АЗС, і вони прекрасно розуміють, що через 10 років ці станції будуть непотрібні, якщо вони не перепрофілюють їх для зарядки електромобілів», вважає Майерсдорф.

Та й конкуренти не стоять на місці. Десятки компаній по всьому світу розробляють акумулятори з функцією швидкої зарядки. Так що в найближчому майбутньому електромобілі повинні повністю витіснити автомобілі з двигуном внутрішнього згоряння.


Нагадаємо, що зовсім недавно команда вчених з Пенсільванського університету розробила літій-залізо-фосфатну батарею, яку можна повністю зарядити за 10 хвилин і вона забезпечить 400 км пробігу. Ресурсу же нового акумулятора вистачить на 3,2 мільйона кілометрів, що еквівалентно приблизно 100 рокам експлуатації електромобіля.

За матеріалами: The Guardian


Останні публікації

Підпишись на новинки