Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Siemens запустила першу станцію зберігання енергії в каменях

Siemens запустила першу станцію зберігання енергії в каменях

Церемонія введення в експлуатацію станції відбулася в Альтенвердере, одному з районів Гамбурга. Головний плюс технології — її неймовірно низька ціна. Коли станція підтвердить свою ефективність, її масштабують і почнуть застосовувати в комерційних системах.

Створена Siemens теплова батарея запасає енергію в 1000 тонах вулканічної породи. Вона живиться електроенергією, перетвореної в гаряче повітря методом нагріву опором, який піднімає температуру каменів до 750°C. Коли попит досягає пікових параметрів, включається парова турбіна, і запасена енергія надходить у мережу.

«Ласкаво просимо в новий кам'яний вік», свідчить напис на корпусі установки.

Пілотна електротермічна станція здатна зберегти до 130 МВт·год теплової енергії в тиждень. Місткість системи залишається незмінною під час всього життєвого циклу.

Завдання цієї пілотної станції — зібрати докази можливості роботи такої системи разом з енергомережею та всебічно протестувати її. У Гамбурзі установка буде запасати надлишкову енергію місцевої вітрової електростанції.

Наступний етап — використання таких сховищ в комерційних проектах і підвищення їх місткості та потужності до декількох гігават на годину. Приблизно один ГВт·год споживають в день 50 000 домогосподарств.

«Наша технологія дозволяє запасати електрику для багатьох тисяч сімей за низькою вартістю. Зараз ми закладаємо фундамент для майбутньої експансії відновлюваної енергії та для успіху енергетичних перетворень», заявив Маркус Таке, глава Siemens Gamesa Renewable Energy.

За його твердженням, така система дозволить скоротити вартість зберігання енергії на порядок.

Рік тому Siemens домовилася про будівництво в Британії першої у світі станції зберігання енергії в аміаку. Це не саме пріоритетний напрямок для компанії, але для декарбонізації виробництва електрики знадобиться безліч різних технологій, вважають інженери корпорації.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки