Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Міжнародне енергетичне агентство: «Важливою частиною світової енергосистеми стане водень»

Міжнародне енергетичне агентство: «Важливою частиною світової енергосистеми стане водень»

Попри бурхливий розвиток ВДЕ та електромобілів, цього недостатньо для повної відмови від викопного палива, впевнені аналітики. Важливою частиною чистої енергетики повинен стати водень.

Водень вже понад півстоліття вважається «паливом майбутнього», проте через складнощі з синтезом та зберіганням, потенціал цього газу довгий час залишався нереалізованим. Згідно з новою доповіддю Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), в наші дні у водню нарешті з'явився шанс стати важливою частиною світової енергосистеми.

Аналітики відзначають, що міжнародний інтерес до водневого палива досяг безпрецедентних масштабів. В останній раз подібна ситуація спостерігалася в 1970-х роках, коли водень серйозно розглядали в якості альтернативи нафти, що різко подорожчала. Сьогодні інтерес до нього підштовхує зростаючий рух щодо відмови від викопного палива.

Не зважаючи на бурхливий розвиток відновлюваних джерел енергії та систем її зберігання, в деяких сферах розумніше використовувати саме водневе паливо. Це стосується, наприклад, далеких перевезень або сталеливарного виробництва.

Крім того, імпорт водню може стати рішенням для країн, які не мають відповідних умов для розвитку сонячної або вітрової енергетики.

У доповіді підкреслюється ряд невирішених проблем, які гальмують «водневу революцію». Це дорожнеча виробництва водню, яке нерідко залежить від брудних джерел енергії, а також його нестабільність та легкість займання. Щоб знайти технологічні розв'язання цих проблем, необхідно активно інвестувати в розвиток галузі. Зокрема, МЕА рекомендує підтримувати дослідження в цій сфері та створити механізми компенсації для потенційних інвесторів. Крім того, аналітики закликали розпочати створення міжнародних каналів торгівлі воднем.

Можливо, в перші десятиліття, воднева енергетика буде розвиватися коштом державних субсидій та грантів. Однак нові розробки дозволять зробити галузь конкурентоспроможною. За схожим сценарієм розвивалися ВДЕ, що нині стали найдешевшим джерелом енергії в більшості регіонів світу.

В блискучі перспективи водневого транспорту впевнений Вань Ган, «батько китайських електромобілів». Свого часу саме він умовив керівництво країни підтримати розвиток електричного транспорту, а тепер закликає інвестувати в машини на водні. Вони не замінять електромобілі, а доповнять їх у сфері перевезення вантажів та міжміських поїздок.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки