Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Знайдено величезний прихований ресурс потужності вітряних ферм

Знайдено величезний прихований ресурс потужності вітряних ферм

Вчені порахували оптимальний кут розташування турбін стосовно напрямку вітру — і це зовсім не очевидні 90 градусів. Велика різниця відчутна при слабкому вітрі, так що новий підхід, нарешті, зробить вітрові ферми більш стабільним джерелом електрики.

Окремі вітрові турбіни виробляють найбільшу кількість енергії, коли розташовані точно у напрямку руху вітру. Але коли мова йде про частокіл вітрогенераторів, слід враховувати, як верхні потоки повітря взаємодіють з тими, що йдуть знизу. Як швидкісний катер, який сповільнюється через хвилі рухомого перед ним судна, так і потік вітру з передньої турбіни стає повільніше, доходячи до розташованих в задньому ряду.

Вчені зі Стенфорда порахували, що якщо відвернути турбіни трохи в сторону від потоку вітру, перешкод стане менше. Це збільшить та стабілізує вироблення електрики, а також знизить витрати.

Потоки повітря від турбін можуть знизити продуктивність генераторів, що стоять позаду, більш ніж на 40%. У минулому, вчені вже демонстрували це на комп'ютерних моделях, але до сих пір необхідність провести польові випробування наштовхувалися на неможливість знайти робочу вітрову ферму, готову перепинити діяльність в штатному режимі, щоб дати вченим можливість провести експеримент.

Дослідники зі Стенфордського університету домовилися з вітрової фермою в Альберті, Канада, і протестувала ні ній свої розрахунки. Виявилося, що загальна продуктивність станції підвищилася на 47% при низькій силі вітру та на 7-13% при вітрі середньої сили. Крім цього, управління турбінами дозволило знизити коливання в виробленні електроенергії, звичайні для цього типу відновлюваної енергетики.

«Передня турбіна виробляє менше енергії, ніж очікувалося, але ми виявили, що завдяки зниженню сили повітряного потоку, турбіни, що стоять позаду, виробляють значно більше енергії», підкреслив інженер проекту Майкл Хоуланд.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки