Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Нові сонячні панелі дадуть не тільки енергію, але й очистять воду

Нові сонячні панелі дадуть не тільки енергію, але й очистять воду

Проблеми відсутності води та доступної енергії, в країнах Близького Сходу, йдуть рука об руку. Якщо у вас немає рясного джерела води — нема з чого виробити пар, необхідний для обертання турбін електростанцій. Немає енергії — не працює обладнання для викачування води зі свердловин. А якщо немає води в пустелі, то і нема чим змивати пил з сонячних батарей, що веде до мінімізації вироблення енергії. Розв'язати це питання одним махом спробували в Університеті науки та технологій імені короля Абдалли в Саудівській Аравії.

Арабські вчені та інженери взяли за основу класичну ідею застосування фотовольтаїки для знезараження води методом дистиляції. Але розробили нове технологічне рішення для її практичної реалізації. Це комплекс з мембран та резервуарів для прокачування рідини, яку вінчає типова сонячна батарея. Важливий момент — сонячні панелі — не самі передові та ефективні, навпаки, дешева модель з низьким ККД, в якій велика частина спійманої сонячної енергії витрачається на марний нагрів.

Нові сонячні панелі дадуть не тільки енергію, але й очистять воду

Коли батарея починає працювати та виробляти електрику, система паралельно відводить надлишкове тепло вниз, до труб з брудною водою. Вона нагрівається, перетворюється на пару і переміщається в зону конденсації. Відбувається процес дистиляції, з очищенням води від домішок, при цьому тепло, що віддається парою, не витрачається, а передається далі по системі, для наступного циклу нагрівання-охолодження. Заслуга арабських конструкторів в проектуванні оптимальної архітектури багатошарової системи, яка дистилюють 1,6 літра морської води в годину без зниження вироблення електрики з сонячного світла.

З 2016-го року, опріснення морської води забезпечувало 3% питної води на Близькому Сході, але на це йшло 5% від вироблюваної регіоном електроенергії. Тут багато безлюдних ділянок на кордоні пустелі та моря, де можна встановити електростанції з функцією опріснення води нового типу. І тим самим вирішити відразу два завдання — отримати екологічно чисте джерело енергії, плюс джерело заповітної вологи в одному цілому.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки