Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

З новою батареєю сонячні станції зможуть генерувати енергію навіть ночами

З новою батареєю сонячні станції зможуть генерувати енергію навіть ночами

Розроблена австралійськими інженерами термальна батарея стане ключовим елементом сонячної енергосистеми, здатної виробляти електрику навіть ночами. З її широким впровадженням, відновлювальна енергія перетвориться в повноцінну альтернативу викопному паливу.

Термальна батарея була розроблена фахівцями з Університету Кертін і міжнародних компаній United Sun Systems та ITP Thermal в рамках проекту зі створення системи концентрованої сонячної енергії, для якої потрібен акумулятор. Він дає можливість запасати енергію та віддавати її в будь-який час доби, сім днів на тиждень.

Кінцева мета проекту — розробка нової технології, яка б інтегрувала термохімічне сховище енергії в систему параболічного концентратора Стірлінга. Ця технологія дозволяє отримувати до 46 кВт енергії та ідеально підходить для віддалено розташованих промислових підприємств, наприклад, шахт, оскільки забезпечує їх необхідною кількістю електрики на вимогу. Залежно від потреб, можна встановити кілька параболічних тарілок.

Розроблена групою австралійських вчених теплова батарея стане частиною цієї енергосистеми. Вона акумулює тепло в металі, а в якості теплоносія використовується газоподібний водень або двоокис вуглецю. Вночі або коли похмуро, водень або вуглекислий газ з бака абсорбуються теплим металом, утворюючи гідрид або карбонат металу, який виділяє тепло. Потім тепло перетворюється в електроенергію за допомогою термогенератора.

«Зберігання енергії завжди було каменем спотикання для відновлюваної енергетики, але наш прототип термальною батареї може зберігати та, в разі потреби, віддавати сонячну енергію незалежно від сонячного світла», пояснив професор Крейг Баклі, керівник проекту.

Нагадаємо, що міжнародна група вчених створила пристрій, який можна направити в нічне небо та вловлювати енергію — але не світла, а енергію різниці температур між теплою Землею та холодним космосом.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки