Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

2035 - рік, коли газ стане нікому не потрібен

2035 - рік, коли газ стане нікому не потрібен

Розвиток газової енергетики в США привів до краху вугільної галузі. Однак тепер, самому газу загрожують поновлювані джерела енергії, що стрімко дешевшають. 90% проектованих газових установок стануть збитковими вже через 15 років.

Сонце і вітер швидко стають найдешевшими джерелами енергії. Уже сьогодні будівництво нової вітрової або сонячної ферми вигідніше, ніж експлуатація існуючої вугільної електростанції. А в найближчі десятиліття відновлювані джерела енергії залишать без роботи й газ.

Згідно з новим дослідженням фахівців з Інституту Роки-Маунтін, переломний момент настане у 2035 році. До цього моменту, обслуговувати 90% газових електростанцій, які в даний час будуються або проектуються, буде дорожче, ніж побудувати нові ВДЕ-станції з системами зберігання енергії.

Трансформація відбудеться так швидко, що проекти газових електростанцій, які зараз знаходяться на стадії розробки, стануть економічно невигідними до того, як власники сплатять їх повну вартість.

Слідом за газовими електростанціями швидко стануть збитковими й газопроводи з непотрібним нікому газом.

Стрімкість трансформації тим примітна, що в останні роки газова енергетика в США процвітала. 20 років тому за рахунок природного газу, вироблялося менш як 20% електрики в країні. Однак, добувати газ ставало все дешевше, і потроху ТЕС на газі замінили вугільні, а частка газу в генерації досягла 35%.

Тепер ролі змінилися: падіння цін на ВДЕ неминуче призведе до краху газової галузі, відзначають автори дослідження.

Наприклад в Китаї, енергія сонця та вітру вже сьогодні дешевше газової. До 2026 року ВДЕ поб'ють і найдешевшу генерацію — вугільну. Прогрес особливо вражає, якщо згадати, що всього 25 років тому відновлюваної енергетики в країні не існувало взагалі.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки