Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

У Швейцарії розробили гнучкий акумулятор

У Швейцарії розробили гнучкий акумулятор

Зараз виробники електронних пристроїв активно розробляють гаджети, які можна складати або навіть скручувати в трубочку, створюється «розумний» одяг з мікроприладами, що стежать за станом здоров'я людини. І всім цим пристроям потрібне для роботи джерело енергії. Зазвичай це літієво-іонний акумулятор, але така батарея жорстка, важка та, відповідно, погано підходить для гнучких електронних пристроїв або «розумного» одягу.

Швейцарські інженери з Федерального технічного університету Цюриха (ETH Zurich), під керівництвом професора матеріалознавства Маркуса Нідербергера, створили м'яку акумуляторну батарею, яку можна згинати, розтягувати та скручувати. Товщина прототипу гнучкого акумулятора поки порівнянна з товщиною звичайної фотоплівки. Батарея складається з декількох шарів по типу бутерброда, а найважливішим її компонентом є електроліт.

У Швейцарії розробили гнучкий акумулятор

«До теперішнього часу ніхто не застосовував виключно гнучкі елементи при створенні літієво-іонного акумулятора», заявив Нідербергер.

Два струмоприймачі анода та катода складаються з гнучкого полімерного композита, який містить електропровідний вуглець і який, одночасно, служить зовнішньою оболонкою. На внутрішню поверхню оболонки нанесені шари срібла товщиною в один мікрон. Шари з'єднані один з одним немов черепиця на даху, і завдяки цьому вони не втрачають контакт навіть при розтягуванні батареї. А у разі, якщо срібні шари все ж втрачають контакт один з одним, електричний струм буде протікати через вуглецевмісний композит, хоча й трохи слабше.

У Швейцарії розробили гнучкий акумулятор

З кожним днем з'являється все більше і більше пристроїв для використання такої батареї. Виробники мобільних телефонів змагаються один з одним у виробництві пристроїв зі складними екранами. Розробники придумують складні дисплеї для комп'ютерів, годинники, планшети, «розумну» тканину, яка містить гнучку електроніку, і все це вимагає гнучкого джерела живлення.

«Ви можете вшити нашу батарею прямо в одяг», каже Нідербергер.

Однак Нідербергер також підкреслює, що необхідні додаткові дослідження для оптимізації гнучкої батареї, перш ніж вона буде готова для комерційного використання.

За матеріалами: ETH Zurich

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки