Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Доповідь WNISR 2019: «зелена» енергія вже стала дешевше атомної

Доповідь WNISR 2019: «зелена» енергія вже стала дешевше атомної

У доповіді про стан ядерної енергетики заявлено, що атомна енергія поступається відновлюваній не тільки за ціною, але й по енергетичній потужності, оскільки реактори стають все менш вигідними з фінансової точки зору і не здатні швидко знизити рівень емісії вуглекислого газу.

Щорічна доповідь World Nuclear Industry Status Report (WNISR), з 1992 року складається Майклом Шнайдером, відомим антиядерним активістом та консультантом Європейського парламенту з енергетичних питань, а також рядом його прихильників. Вони послідовно виступають проти інвестицій в ядерну енергетику. Природно, що представники ядерної галузі категорично не згодні з висновками даної доповіді.

Як відзначають автори дослідження, з середини 2019 року, нові вітрові та сонячні генератори ефективно конкурують навіть з уже наявними АЕС за вартістю та нарощують енергетичну потужність швидше, ніж будь-який інший тип енергогенерації.

«Стабілізація клімату — першорядне завдання, а атомна енергія не поспішає змінюватися. Немає жодної технічної або технологічної ситуації, в якій низьковуглецеві конкуренти не впоралися б краще, дешевше та швидше», заявив Майкл Шнайдер.

У доповіді говориться, що з 2009 року середній час побудови реактора по всьому світу складає трохи менш як десять років. Це набагато довше, ніж передбачалося Всесвітньої ядерною асоціацією — від п'яти до восьми з половиною років. Зайвий час грає важливу роль, оскільки заважає досягати кліматичних цілей — поки АЕС будується, наявні станції на викопному паливі продовжують викидати CO2 в атмосферу.

Крім того, за підрахунками авторів доповіді, ядерна енергія дорожче. Ціна сонячної енергії коливається від $36 до $44 за МВт·год, а вітрової — від $29 до $56 за МВт·год. Таж кількість ядерної енергії обходиться в суму від $112 до $189. За останнє десятиліття, нормована вартість — середня розрахункова вартість виробництва електроенергії на протязі всього життєвого циклу електростанції — для сонячних станцій впала на 88%, а для вітрових — на 69%. У разі АЕС вона зросла на 23%.

Ту ж тенденцію відбивають і інвестиції в галузі: у 2018 Китай, найбільший агресивний будівельник АЕС у світі, вклав у відновлювану енергетику $91 млрд, а в ядерну — тільки $6,5 млрд.

Енергетична потужність АЕС по всьому світу зросла за останній рік на 3,4%, і склала 370 ГВт. Це новий історичний максимум. Однак, оскільки темпи зростання потужності відновлюваних джерел енергії постійно збільшуються, частка ядерної енергії в валовій потужності залишається трохи вище 10%.

У свою чергу, Всесвітня ядерна асоціація, що представляє світову атомну галузь, опублікувала заяву, в якій стверджується, що в цьому аналізі упущені важливі деталі. Наприклад, у WNISR стверджується, що ядерні реактори будуються повільно. Що з 63 блоків, запущених з 2009 року, середній час будівництва склав 9,8 року. Але цей середній час містить в собі занадто широкий діапазон — деяким потрібно було всього 4,1 року, а іншим - 43,5 року.

«Включення таких перекосів спотворює середній час будівництва в більшу сторону», йдеться у заяві Всесвітньої ядерної асоціації.

Найкрутішим довгобудом виявився Watts Bar 2 в Теннессі. Будівництво почалося у 1973 році та було закінчено аж у 2016-му — у зв'язку певними труднощами, будівництво було заморожено більш ніж на 20 років.

Нагадаємо, що зовсім недавно, британська атомна енергетична компанія Moltex Energy залучила $7,5 млн інвестицій на ліцензування та продовження розробки стабільного соляного реактора (SSR, stable salt reactors) - одного з різновидів ядерних реакторів, які вважаються безпечними.

За матеріалами: Ars Technica

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки