Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Міжнародне енергетичне агентство: в найближчі 5 років потужність ВДЕ виросте на 50%

Міжнародне енергетичне агентство: в найближчі 5 років потужність ВДЕ виросте на 50%

Розвиток потужностей відновлюваних джерел енергії відбувається набагато швидше, ніж очікувалося раніше, і може збільшитися на 50% протягом наступних п'яти років. Крім того, в доповіді Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) говориться, що проекти в області сонячної, вітрової та гідроенергетики за останні чотири роки реалізуються швидше, ніж планувалося.

В останній доповіді прогнозується, що до 2024 року потужність сонячної енергії зросте на 600 ГВт, що майже вдвічі більше загальної потужності споживання Японії. А в цілому очікується, що потужність відновлюваної електроенергії виросте на 1200 ГВт протягом наступних п'яти років, що еквівалентно загальному споживанню електричної енергії в США.

«Це вирішальний момент для відновлюваної енергетики, — зазначив виконавчий директор МЕА Фатіх Бірол. - Такі технології, як сонячна фотогальваніка та вітер, лежать в основі перетворень, що відбуваються в глобальній енергетичній системі. Їх розвиток має вирішальне значення для скорочення викидів парникових газів, забруднення повітря та розширення доступу до енергоресурсів».

Революція в галузі поновлюваних джерел енергії може покласти край зростанню світового попиту на нафту та вугілля у 2020-х роках, на десятиліття випередивши прогнози нафтових та гірничодобувних компаній. Поновлювані джерела енергії становлять сьогодні 26% світової електроенергії, але, за оцінками МЕА, до 2024 року їх частка досягне 30%.

Очікується, що до 2024 року вартість сонячної енергії знизиться ще на 15-35%, що послужить поштовхом для подальшого зростання в другій половині десятиліття. Однак Бірол також зазначив, що роль поновлюваних джерел енергії в глобальній енергетичній системі повинна зрости ще швидше, якщо уряди країн, які підписали Паризьку угоду, будуть прагнути досягти своїх кліматичних зобов'язань.

Європейський Союз та США зіграли найбільшу роль в підвищенні прогнозів МЕА, але лідирувати в розгортанні проектів в області вітрової та сонячної енергетики буде Китай.

У МЕА висловлюють припущення, що сонячна енергія буде грати головну роль в прискоренні зростання світової відновлюваної енергетики, оскільки в більшості країн сонячна енергія вже дешевше роздрібних цін на електроенергію. Очікується, що великі фабрики та заводи стануть потужним двигуном сонячної енергетики, оскільки керівники компаній прагнуть скоротити свої витрати на електроенергію.

У доповіді також сказано, що число домашніх сонячних електростанцій також збільшиться більш ніж удвічі та досягне приблизно 100 м2 панелей на душу населення до 2024 року, причому найвищий ріст спостерігається в Австралії, Бельгії, Каліфорнії, Нідерландах та Австрії. Але навіть після «дивовижного» зростання сонячної енергетики протягом наступних п'яти років, сонячні батареї будуть покривати тільки 6% доступних дахів по всьому світу, залишаючи можливість для подальшого поширення.

«Поновлювані джерела енергії вже є другими за величиною джерелами електроенергії у світі, але їх розвиток все ще вимагає прискорення, якщо ми хочемо зберегти клімат, якість повітря та доступ до енергії», відзначив Бірол.

Він також зазначив, що хоч потенціал сонячної енергетики «захоплює дух», занадто швидкий розвиток може зруйнувати чинні ринки електроенергії, якщо регулятори та комунальні служби не адаптуються до таких стрімких подій.

Нагадаємо, що на початку місяця, було опубліковано дослідження, яке розповідає про 20 паливно-енергетичних компаній, які безжально експлуатують світові запаси нафти, газу та вугілля, і несуть пряму відповідальність за 35% всіх світових викидів вуглецю, які потрапили в атмосферу з 1965 по 2017 роки.

За матеріалами: The Guardian

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки