Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

ВМФ США почав вирощувати бактерії для виробництва палива з морської води

ВМФ США почав вирощувати бактерії для виробництва палива з морської води

У Військово-морському флоті США задумалися про пошук нового, екологічно чистого та максимально дешевого джерела палива для реактивних двигунів. На флоті скептично поставилися до «зеленої енергії» і замість цього готові інвестувати в генну інженерію та мікробіологію. Зокрема, у вирощування бактерій, які перетворюють солону морську воду в аналог сирої нафти.

Військові США відкрито виступають проти застосування біопалива для потреб армії, бо це створює небезпечну залежність та вразливість. Щоб отримати пару цистерн пального з олії ріпаку або шипшини, потрібно засіяти величезні поля, дочекатися врожаю, зібрати його та переробити. Це дорого, довго та ризиковано, але й ставка на нафту більш не працює — світ взяв тренд на екологічно чисті енергоустановки.

Вихід знайшли у використанні бактерій Halomonas, які ще в 1980-х були визнані одними з найбільш солестійкими. Крім цього, вони охоче розмножуються у морській воді. Вчені з Інституту біотехнології Манчестера при фінансуванні ВМФ США провели реінжиніринг геному Halomonas, щоб змусити їх виробляти хімічні сполуки, близькі до вуглеводнів в складі сирої нафти.

Однак це був попередній етап, зараз же вчені міркують так: якщо ми навчили бактерії робити замінник нафти, то чому б не змусити їх відразу виробляти готове паливо? Або хоча б ключові компоненти до нього, які можна змішувати без складної обробки та отримувати бажаний продукт. Це непросте завдання — але в області редагування геному наука просунулася дуже далеко, тому робота триває. В ідеалі, розробники хочуть отримувати чисте ракетне паливо прямо з морської води.

За матеріалами: Техкульт

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки