Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

WoodMac: поновлювані джерела енергії забезпечать 53% постачання електроенергії в Європі до 2030 року

WoodMac: поновлювані джерела енергії забезпечать 53% постачання електроенергії в Європі до 2030 року

Аналітики Wood Mackenzie оцінили плани країн Євросоюзу по переходу на відновлювану енергетику та прийшли до висновку, що зараз багато хто вже випереджають поставлені цілі, а до 2030 року, близько 53% європейського енергопостачання будуть покривати поновлювані джерела енергії.

Wood Mackenzie, також відома як WoodMac, є глобальною дослідницькою та консалтинговою групою в області енергетики, відновлюваних джерел енергії, хімічного виробництва, металургії та видобутку корисних копалин.

Однак, попри явний прорив у вітряній та сонячній енергетиці, європейські уряди, регулятори та інвестори повинні продовжувати наполегливо працювати над розвитком відновлюваних джерел енергії. Переломний момент настане вже через десять років. Але світова трансформація економіки тільки починається.

Майбутнє європейських вугільних електростанцій досить похмуре — за попередніми підсумками, генерація сонячних та вітрових електростанцій у 2019 році вже випереджає вугільні ТЕС. І це не може не радувати, а тривале зростання вітрової та сонячної енергетики буде сприяти істотній декарбонізації енергетичного сектора всієї Європи.

За даними WoodMac, у 2018 році частка одержуваної електроенергії від поновлюваних джерел становила всього лише третину. На вітроенергетику припадало близько 12% загального обсягу генерації в регіоні, а на сонячну лише 4%.

Сьогодні ж європейські енергетичні ринки виглядають зовсім інакше — різке скорочення споживання вугілля, обумовлене низькими цінами на газ, є, мабуть, найбільш значною нещодавньою зміною. А вуглецевмісні джерела енергії повинні бути виключені політичними рішеннями, якщо цього не зробить ринок. І до 2030 року, частка відновлюваних джерел енергії в енергетичному балансі Євросоюзу досягне 53%, а до 2040-го - 60%.

WoodMac: поновлювані джерела енергії забезпечать 53% постачання електроенергії в Європі до 2030 року

Згідно з даними WoodMac, серед тих, що пасе задню — Франція. Але треба мати на увазі, що понад 70% вироблення в цій країні забезпечують ядерні електростанції, які, поряд з ГЕС, вважаються найбільш щадним для планети варіантом генерації серед традиційних.

Великобританія ж навпаки — вже отримує більшу частину електрики за рахунок поновлюваних джерел, в першу чергу вітрових станцій, а до 2030 року взагалі перевиконає свої кліматичні цілі. Вище всього ж частка відновлюваної енергетики буде у національному балансі Іспанії та Німеччини.

Разом з тим, експерти WoodMac звертають увагу на те, що владі та регуляторам ні в якому разі не слід зменшувати темп, завдяки якому країни Євросоюзу вийшли на дану траєкторію. Крім того, в середньостроковій перспективі необхідно врахувати, що з ростом частки поновлюваних джерел, може бути переглянута і ціна на них, так що на перший план вийдуть питання збереження та перерозподілу енергії.


Нагадаємо, що в доповіді Міжнародного енергетичного агентства говориться про те, що проекти в області сонячної, вітрової та гідроенергетики за останні чотири роки реалізуються швидше, ніж планувалося, і потужність відновлюваних джерел енергії може збільшитися на 50% вже протягом наступних п'яти років.

За матеріалами: Greentech Media

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки