Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Вчені з Берклі розробили досконалі акумулятори для зберігання відновлюваної енергії

Вчені з Берклі розробили досконалі акумулятори для зберігання відновлюваної енергії

Дослідники з лабораторії Berkeley Lab представили свою нову розробку — проект доступних та стабільних проточних батарей, які допоможуть прискорити перехід на поновлювані джерела енергії та відмовитись від викопного палива. Дослідники відзначили, що дешевизна технології дозволить впроваджувати її повсюдно.

Перехід на поновлювані джерела енергії має ключове значення для зменшення залежності від викопних видів палива та захисту навколишнього середовища. Однак впровадження екологічних рішень в ширшому масштабі — це нелегке завдання. Наприклад, в ті періоди, коли вітер не дме, а сонце не світить, потрібно використовувати зелену енергію, яка накопичується в акумуляторах. Ось тут і виникає проблема.

Більшість дослідників поновлюваних джерел енергії займаються розробкою проточних батарей, в яких електрика накопичується в резервуарі з рідким електролітом. Однак зробити цю технологію економічно вигідною в масштабі, необхідному, скажемо, для міста або країни, виявилося складним завданням.

Дослідники з Університету Берклі розв'язали цю проблему. Традиційні акумулятори використовують фторовані мембрани, що розділяють катод та анод, але вони дуже дорогі та не призначені для проточних батарей. Дослідники створили новий тип мембрани спеціально для проточних акумуляторів, виготовленої з полімерів AquaPIMs - сумісних з водою полімерів з внутрішньою мікропористістю.

Мембрани AquaPIM працюють з різними хімічними складами акумуляторів від металів та неорганічних речовин до органіки та полімерів і допомагають створювати стабільні з'єднання, які працюють навіть при розкладанні. Вони також значно дешевше, ніж фторполімерні мембрани, які можуть становити до 15-20% від вартості батареї.

Нові мембрани дають можливість виробляти дешевші та надійніші батареї, які можна використовувати в будинках або на виробництві для зберігання сонячної, вітряної або будь-якої іншої відновлюваної енергії.


Нагадаємо, що зовсім недавно, команда вчених з Альбертського університету та Університету Торонто розробила проект «квантової батареї», яка ніколи не втрачає свій заряд. Поки це лише проект, але при реалізації він може стати проривом в області акумулювання енергії.

За матеріалами: Engadget

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки