Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Найбільша вугільна компанія США збанкрутувала через ВДЕ

Найбільша вугільна компанія США збанкрутувала через ВДЕ

Заява про банкрутство найбільшої приватної вуглевидобувної компанії збіглося з економічним підйомом відновлюваної енергетики, яка різко підвищила свою конкурентоспроможність завдяки розвитку нових технологій.

Бізнес-модель Murray Energy будувалася на видобутку вугілля та виявилася безсилою протистояти ринковим реаліям. При цьому, поновлювані джерела енергії довгий час залишалися в тіні, та були не спроможні потіснити традиційні галузі. Ситуація змінилася завдяки споживчому попиту, державній політиці та новим технологіям. Ці фактори залучили в галузь приватний капітал.

Поновлюваним джерелам енергії традиційно приписували очевидний недолік — ненадійність як джерела в силу мінливості вітру та сонця. Але ця проблема сьогодні успішно вирішується за рахунок нових технологій зберігання енергії та створення локальних енергосистем.

Як наслідок, корпоративний сектор США поступово звертається до чистої енергетики - 48% компаній зі списку Fortune 500 та 63% зі списку Fortune 100 заявили про намір скоротити викиди парникових газів за допомогою «зеленої» енергетики та збільшення енергоефективності.

За даними Асоціації користувачів відновлюваної енергії, за 2018 рік американські компанії уклали контракти на постачання 6,5 тисячі мегаватів. Від цієї тенденції страждає вугільна галузь — бізнес більше не будує підприємства, які працюють на вугіллі, а експорт вугілля з США за рік впав на 28%, повідомили в Агентстві, що відповідає за збір даних енергетичної галузі (EIA).

Експерти й надалі прогнозують падіння частки вугілля у виробленні електрики. Цей показник скоротиться з 28% у 2018 році до 22% у 2020 році.

Компанія Murray Energy в результаті виявилася неспроможна виконувати свої зобов'язання. При цьому вона продовжує функціонувати, даючи роботу 7 тисячам чоловік та випускаючи 76 мільйонів тонн кам'яного вугілля за рік. Оголошення Murray Energy про свою неплатоспроможність стало восьмим з початку 2017 року в низці банкрутств вугледобувних підприємств. Цей процес наочно демонструє тенденцію до переходу на чисту енергію. За даними дослідження, присвяченого ситуації на ринку праці в екологічно чистих галузях, за минулий рік було відкрито 110 000 нових робочих місць.

Мері Енн Хітт (Mary Anne Hitt), керівник Sierra Club, впевнена, що в міру здешевлення відновлюваної енергії та заміни промислового обладнання, що працює на викопному паливі, стагнація в вуглевидобутку продовжиться. Тому влада повинна зосередитися на захисті прав працівників в цій сфері та на підтримку диверсифікації економіки, в рамках якої на перший план виходять Tesla та інші компанії 21 століття.


Нагадаємо, що на минулому тижні, дослідники з лабораторії Berkeley Lab представили свою нову розробку — проект доступних та стабільних проточних батарей, які допоможуть прискорити перехід на поновлювані джерела енергії та відмовитись від викопного палива. Дослідники відзначили, що дешевизна технології дозволить впроваджувати її повсюдно.

За матеріалами: ЕкоТехника

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки