Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Австрійські інженери запропонували запасати енергію в горах

Австрійські інженери запропонували запасати енергію в горах

Фахівці Міжнародного інституту прикладного системного аналізу пропонують метод зберігання енергії для віддалених регіонів, розташованих в гористій місцевості. Технологія Mountain Gravity Energy Storage (MGES) дозволить задовольнити попит на середньострокове зберігання енергії.

Акумулятори швидко дешевшають і вже скоро можуть заповнити потреби короткочасного зберігання енергії для повсякденних потреб. Однак довгострокове зберігання, наприклад, з циклом в рік, поки не має універсального економічно вигідного рішення. Гідросховища, здатні запасати енергію на довгий час, підходять тільки для масштабних проектів потужністю 50 МВт та більше.

Для районів, де попит на зберігання енергії зазвичай менше ніж 20 МВт на місяць або квартал — наприклад, невеликих островів або віддалених регіонів, які як раз і відчувають потребу в безперебійної подачі електроенергії — такі проекти нерентабельні.

Вчені запропонували будувати крани на краю стрімких скель, там, де є достатній запас піску або гравію. Коли енергії досить, електромотор піднімає ємності з піском наверх, як на вантажному фунікулері. Коли вона потрібна, вантаж спускають назад, виробляючи електрику. Якщо внизу є річка, замість піску можна використовувати воду.

Австрійські інженери запропонували запасати енергію в горах

Одна з переваг розробки австрійських учених в тому, що пісок — дешевий та доступний матеріал, і він не випаровується, як вода, так що потенційна енергія не буде губитися. Це особливо важливо для посушливих регіонів.

Крім того, різниця у висоті звичайних гідросховищ обмежена 1200 метрів, тоді як проект гірничого енергосховища MGES, може працювати з різницею в 5000 метрів та більше. Гімалаї, Альпи, Гаваї, Мадейра або Скелясті гори стають придатними для розміщення таких станцій.

Як приклад інженери склали енергетичний план для гавайського острова Молокаї, всі енергетичні потреби якого можна покрити чистою енергією вітру та сонця, згладжуючи піки споживання та провали в генерації за допомогою акумуляторів та технології MGES для середньострокового зберігання.

«Важливо відзначити, що технологія MGES не замінює сучасні методи зберігання, але відкриває нові шляхи зберігання енергії та її використання незайманого потенціалу гідроенергії в гористій місцевості», - пояснив Юліан Хунт, керівник проекту.


Нагадаємо, що в цьому році запрацювало ще одне екзотичне енергосховище. Створена Siemens теплова батарея, запасає енергію в 1000 тонах вулканічної породи. Вона живиться електроенергією, перетвореної в гаряче повітря методом нагріву, який піднімає температуру каменів до 750°C. Коли попит досягає пікових параметрів, включається парова турбіна, і запасена енергія надходить у мережу.

За матеріалами: Innovations Report

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки