Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Створено легкі та місткі батареї для електролітаків майбутнього

Створено легкі та місткі батареї для електролітаків майбутнього

Авіабудівна компанія Bye Aerospace та виробник літій-сірчаних батарей Oxis Energy починають тестування екзотичних батарей. Річний тест повинен довести безпеку незвичайного рішення та дозволить прорахувати його економічну вигоду.

Ще пару років назад, англійська компанія Oxis Energy розробила літій-сірчану батарею з високим показником місткості та досить безпечну, щоб використовувати її в електричних літаках. Вона забезпечує 500 Вт·год енергії на кілограм ваги.

Ці цифри відносяться до окремих паливних елементів, а не до батареї зі всією електронікою, корпусом та іншими елементами. Проте, така місткість дозволяє наполовину скоротити загальну масу акумулятора або вдвічі збільшити дальність польоту легкого літака Bye Aerospace. Якщо під час річних випробувань літій-сірчані батареї доведуть свою ефективність для малої авіації, на черзі солідніші літаки.

«Ми вважаємо, що це перша фаза електрифікації комерційної авіації, яка врешті-решт закладе фундамент повітряних таксі», заявив Хью Хампсон-Джонс, виконавчий директор Oxis.

Одна з причин, по якій літій-сірчані батареї були до цього часу на периферії — їх короткий термін служби через швидке руйнування катода в циклі заряду-розряду. Інженери Oxis розраховують, що їх акумулятор витримає 500 циклів протягом наступних двох років. Це не гірше, ніж звичайна літій-іонна батарея.

Інша перевага — безпека. Літій-сірчані батареї стійкі до перегріву. Один з елементів конструкції Oxis - керамічний сульфід літію, який служить шаром пасивації, тобто блокує потік електрики, щоб запобігати раптовій розрядці та сповільнити втрату місткості під час бездіяльності. Крім того, в конструкції акумулятора використовується негорючий електроліт.

Ймовірно, це не всі секретні інгредієнти батареї - Oxis отримала 186 патентів та ще 87 чекають на рішення регуляторів.

Літій-сірчана батарея Oxis Energy

Літій-сірчана батарея Oxis Energy

Нагадаємо, що інженери Williams Advanced Engineering розробили акумулятор, який одночасно більш легкий, місткіший та потужніший ніж літій-іонні батареї. Технологію також планують застосовувати в електричній авіації.

За матеріалами: Spectrum

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки