Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Фізики відкрили новий стан речовини

Фізики відкрили новий стан речовини

Фізики з Університету Брауна відкрили новий стан речовини — здатність куперівської пари проводити електрику подібно металам. Це абсолютно новий стан матерії, який вимагає окремого теоретичного опису.

Куперівські пари названі на честь Леона Купера, професора фізики, який отримав у 1972 році Нобелівську премію за опис їх ролі в забезпеченні надпровідності. Куперівська пара — квазічастинка, зв'язаний стан двох взаємодіючих через фонон електронів у кристалі. Має нульовий спін та заряд, рівний подвоєному заряду електрона.

Опір створюється, коли електрони при русі вдаряються об атомну решітку матеріалу. Але коли електрони об'єднуються, щоб стати куперівськими парами, вони наражаються на серйозну трансформацію — вони починають діяти як бозони. Така поведінка дозволяє парам Купера координувати свої рухи з іншими куперівськими парами таким чином, щоб зменшити опір до нуля, забезпечивши тим самим надпровідність.

Тепер фізики з'ясували, що куперівські пари можуть перебувати більше, ніж у двох станах — або вільно рухатися, створюючи надпровідний стан, або створювати ізолюючий стан. Вчені визначили, що пари також можуть проводити електрику з невеликим опором — за аналогією з тим, як це роблять метали.

Детальний опис відкриття опубліковано в журналі Science.


Нагадаємо, що вчені з Технічного університету Відня розробили абсолютно новий матеріал, який використовує різницю температур для вироблення електричного струму. Винахід відкриває дорогу до виготовлення енергонезалежних сенсорів та навіть невеликих процесорів.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки