Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Прорив в сонячній енергетиці: секретний стартап представив нову технологію

Прорив в сонячній енергетиці: секретний стартап представив нову технологію

Heliogen - компанія, що спеціалізується на отриманні енергії з відновлюваних джерел, вийшла з тіні та заявила про створення інноваційної технології, яка дозволяє досягати температури понад 1000 градусів Цельсія за допомогою сонячних дзеркал та штучного інтелекту.

Іншими словами, Heliogen створила потужну сонячну піч, яка здатна розігрівати речовини до температури, що становить приблизно чверть від температури на поверхні Сонця. Досягнутий прорив означає, що вперше установки на основі концентрованої сонячної енергії можна буде використовувати для отримання таких матеріалів як цемент, сталь, скло та інших, чиє виробництво вимагає екстремальної температури.

Таким чином, сонячна енергія зможе замінити викопне паливо з його величезними шкідливими викидами в індустрії, яка поки залишалася не порушеною «зеленою» революцією.

«Ми впроваджуємо технологію, яка здатна обрушити ціни на викопні види палива, вона також зовсім не виробляє CO2. І це дійсно Святий Грааль», стверджує Білл Гросс, засновник та генеральний директор Heliogen.

Інженери Heliogen впевнені, що запатентоване рішення дозволить значно скоротити викиди парникових газів промислових підприємств. Наприклад, згідно з даними Міжнародного енергетичного агентства, виробництво цементу вносить 7% у світові викиди CO2.

Прорив в сонячній енергетиці: секретний стартап представив нову технологію

На відміну від традиційної сонячної енергетики, що використовує фотоелектричні панелі, розробка Heliogen заснована на сонячних концентраторах. Ця технологія вже давно відома: масив дзеркал фокусує сонячне світло в одній точці для отримання високої температури.

Станції з геліоконцентраторами сьогодні вже використовуються для виробництва електроенергії, є й установки, що виробляють тепло для промисловості. Але проблема полягає в тому, що такі системи не здатні виробляти температуру, достатню для впровадження нових технологічних процесів створення цементу або стали.

До цього часу поновлювані джерела енергії практично не використовувалися у великій промисловості, особливо у виробництві цементу та виплавці сталі. Все ускладнювалося ще й тим, що світові апетити на ці матеріали постійно зростають. Цемент, наприклад, використовується для виготовлення бетону, необхідного для будівництва всіх типів будівель — а їх на планеті будується сотні тисяч щорічно. Взагалі, ці галузі відповідальні за більш ніж 20 відсотків світових викидів, відповідно до статистики Агентства з охорони навколишнього середовища США.

Прорив в сонячній енергетиці: секретний стартап представив нову технологію

Саме цей потенціал Лос-Анджелеського стартапу привернув інтерес і інвестиції Білла Гейтса, голови Microsoft та найбагатшої людини у світі. Нещодавно його стан перевалив за позначку в 110 млрд доларів, і він змістив на друге місце свого конкурента — генерального директора Amazon Джеффа Безоса.

«Я радий, що став одним з перших інвесторів нової сонячної технології Білла Гросса, — сказав Гейтс. - Можливість досягнення високих температур, необхідних для цих процесів, є перспективним кроком на шляху до мети позбавлення від викопного палива».

Штучний інтелект

У своїй роботі інженери Heliogen звернулися по допомогу штучного інтелекту. Вони використовують комп'ютерний зір, автоматичне визначення кутів та інші високі технології, що дозволяють максимально точно налаштовувати дзеркала для відбиття сонячних променів.

«Якщо взяти тисячу дзеркал і направити їх точно в одну точку, ви можете добитися дуже, дуже високих температур», пояснює Гросс. За його словами, усвідомлення прориву прийшло в перший день запуску нової сонячної установки.

Кінець кінцем технологія може бути використана для промислового виробництва чистого водню. Цей газ потім може бути перетворений в абсолютно екологічне паливо для автомобілів та літаків.

«Якщо ви можете отримувати водень чистим способом, ви — гейм-чейнджер, — говорить Гросс. - У довгостроковій перспективі, ми хочемо бути «зеленою» водневою компанією».

Справа за малим

Але поки Heliogen займається виключно сонячною енергетикою. Її головна проблема — Сонце не світить ночами та в похмуру погоду, але промислові компанії потребують енергії цілодобово. Heliogen каже, що працює над розв'язанням проблеми — створенням нового енергосховища.

Крім того, працівники компанії сконцентровані на масштабування технології. Для великих виробників потрібні докази життєздатності концепції. Переконати їх перейти на «чисте» тепло замість вугілля чи газ можна буде тільки, якщо вони побачать реальну економію грошей, каже Гросс.

Прорив в сонячній енергетиці: секретний стартап представив нову технологію

Водночас, Heliogen потребує додаткового капіталу і працює з інвесторами на новому раунді фінансування. Компанія планує отримати додаткові інвестиції та веде переговори з потенційними клієнтами в приватному порядку.

Heliogen стверджує, що її технологія вже вигідніше, ніж використання викопного палива завдяки залученню штучного інтелекту.

«Єдиний спосіб конкурувати — це дуже розумно розпоряджатися своїми ресурсами. А за допомогою програмного забезпечення, ми з цим впораємося», - підкреслив Гросс.


З економічним підйомом відновлюваної енергетики, яка різко підвищила свою конкурентоспроможність завдяки розвитку нових технологій, багато компаній, чий бізнес будувався на видобутку вугілля, виявилися безсилими протистояти ринковим реаліям. Навіть найбільша вугільна компанія США збанкрутувала через «зелену» революцію.

За матеріалами: ЕкоТехніка

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки