Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Нова технологія виробництва літій-іонних акумуляторів подвоїть їх щільність

Нова технологія виробництва літій-іонних акумуляторів подвоїть їх щільність

Дослідники з австралійського Університету Дікін розробили технологію, яка дозволяє використовувати звичайні промислові полімери для створення твердих електролітів. Відкриття дозволить створювати твердотільні літій-іонні акумулятори подвійної щільності, які не будуть вибухати та загорятися при перегріванні.

В літій-іонних батареях, встановлених в більшості електронних пристроїв і на деяких видах транспорту, позитивно заряджені катіони літію Li2+ використовуються для проведення електричного заряду через контур. При повній зарядці катіони знаходяться в аноді батареї, а як тільки ланцюг відкривається, перетікають в катод. При цьому виникає електричний струм, який дозволяє пристрою працювати.

Зараз, якості електроліту в літій-іонних батареях використовуються леткі рідкі розчинники. Дослідники ж запропонували замінити їх на твердий полімерний матеріал. Це дозволить батареям такого типу працювати з анодом з металевого літію — така модернізація дозволить збільшити місткість батареї та запобігти її вибуху або пожежі при перегріванні.

На сьогодні, максимально можлива комерційна щільність літій-іонних батарей становить 250 Вт/кг, як у батарейному блоці Tesla Model 3. Відкриття дозволить збільшити її до 500 Вт/кг, що призведе до значного збільшення дальності ходу електромобілів та іншої техніки з електродвигунами.

Поки технологія була протестована для виробництва невеликої батареї розміром з монету, які використовуються в наручних годинниках, але вже йде розробка акумулятора для мобільного телефону. Команда розробників стверджує, що в новому процесі були використані тільки наявні комерційні полімери та впровадження технології у виробництво повинно пройти «без особливих труднощів».

Повне дослідження опубліковано в журналі Joule.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки