Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Ілон Маск: «Шматок пустелі в Аризоні забезпечив би сонячною енергією все США»

Ілон Маск: «Шматок пустелі в Аризоні забезпечив би сонячною енергією все США»

Глава Tesla нагадав про амбіції та можливості сонячного підрозділу компанії. За його розрахунками, непотрібної земельної ділянки площею у 26 000 кв. км вистачить, щоб забезпечити всі потреби США в електриці. Ще пару «квадратів» займе найбільша у світі система зберігання енергії.

Tesla - це не тільки електромобілі, а й підрозділ з випуску сонячних панелей, модульних батарей та черепиці. Довгий час воно приносило лише збитки, але тепер Ілон впевнений, що потенційно цей бізнес може перевершити масштабами навіть випуск електрокарів.

Глава Tesla Ілон Маск в черговий раз піднімає тему створення величезної сонячної ферми, яка могла б забезпечити чистою енергією всі Сполучені Штати Америки. В ході твітт-баталії він пригадав Біллу Гейтсу статтю від 2011 року, в якій засновник Microsoft виступав за розвиток атомної енергетики.

За розрахунками Ілона, забезпечити США енергією сонця могла б «гігаферма» розміром 100 на 100 миль — в пустельному районі Аризони, Юти, Техасу - «та де завгодно». У розрахунках він керувався дослідженням Лондонського університетського коледжу (UCL). У звичних нам квадратних кілометрах ця площа складає 25 900 кв. км.

Вперше про «гігаферму» для виробництва енергії Маск згадав у 2015 році - 100 на 100 миль це відмінна ілюстрація можливостей технології.

У 2017 році він, повернувшись до цієї теми, додав в схему ще й найбільше сховище енергії. Рішення на базі технологій Tesla зайняло б площу ще в одну квадратну милю (2,6 кв. км) - «і у вас буде енергія 24/7». «Одна квадратна миля, ось і все», - повторював він.

Пост лондонського дослідника з UCL Ендрю Сміта, посилання на яке привів Ілон, ще більш оптимістичний, ніж розрахунки Маска — а це, як правило, нелегко. Сміт прорахував генерацію від площі в 10 000 кв. км в Техасі з середньою ефективністю у 21%. У нього вийшло близько 500 ГВт, і це значно більше річного споживання енергії в США — в районі 425 ГВт.

Але щоб накрити площу в 10 000 кв. миль сонячним дахом від Tesla - імовірно, не тільки ефективним, але й досить міцним та довговічним — знадобиться близько $6 трлн. Це приблизно річний ВВП Японії. Ну, якось так...


Нагадаємо, що заробляти на сонячній енергії зараз дуже вигідно, адже «зелений тариф» в Україні — один з найвищих у Європі. А встановлення сонячної станції на своєму будинку — це не тільки чудова можливість зробити свій внесок у боротьбу з глобальним потеплінням, але й стабільний дохід, отриманий від продажу сонячної енергії.

За матеріалами: Хайтек+

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки