Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Відновлювані джерела енергії можуть генерувати 80% необхідної світу енергії вже до 2030 року

Відновлювані джерела енергії можуть генерувати 80% необхідної світу енергії вже до 2030 року

Новий сценарій передбачає повний перехід на енергію сонця, вітру та води вже до 2050 року. Це дозволить не тільки запобігти кліматичній катастрофі, але й заощадить значні кошти на охорону здоров'я та охорону навколишнього середовища.

Щоб запобігти кліматичній катастрофі, людству необхідно перейти на чисту енергію та скоротити викиди парникових газів. Однак очевидно, що для кожної країни оптимальний сценарій енергетичної трансформації буде різним. Свій погляд на дану проблему представили фахівці зі Стенфордського університету. У своєму дослідженні вони описали кроки, які дозволять 143 країнам світу отримувати 100% енергії від поновлюваних джерел вже до 2050 року.

Запропоновані заходи включають електрифікацію всіх енергетичних секторів, підвищення енергоефективності, переведення транспорту на електричну та водневу тягу, а також розвиток сонячних, вітрових та гідроелектростанцій. Згідно з розрахунками, відновлювані джерела енергії можуть генерувати 80% необхідної людству енергії вже до 2030 року та 100% - до 2050 року.

Відновлювані джерела енергії можуть генерувати 80% необхідної світу енергії вже до 2030 року

Автори обмежили список чистих енергетичних технологій, не включивши в нього ядерну енергетику та біопаливо. Атомні електростанції не забруднюють атмосферу парниковими газами, проте їх будівництво займає надто багато часу, а відходи від їх роботи важко утилізувати. У свою чергу, виробництво та використання біопалива супроводжується викидами вуглекислого газу.

Але, щоб забезпечити весь світ відновлюваною енергією, в цей сектор необхідно вкласти близько $73 трлн, однак ці витрати з часом окупляться. Зокрема, енергетичний перехід дозволить на 91% скоротити витрати на електрику, охорону здоров'я та охорону навколишнього середовища.

Скептики часто дорікають відновлюваній енергетиці в тому, що устаткування займає занадто багато місця, проте насправді відмова від викопного палива потребують лише 0,17% загальної площі суші для будівництва нової інфраструктури. Інша проблема — мінливість постачання енергії — може бути вирішена шляхом установки акумуляторів та більш гнучкого розподілення.

За словами авторів, багато політиків та активістів, які ратують за перехід на чисту енергію, слабо уявляють собі, які кроки необхідно для цього зробити. Нове дослідження заповнює цю прогалину в знаннях.


Нагадаємо, що заробляти на сонячній енергії зараз дуже вигідно, адже «зелений тариф» в Україні — один з найвищих у Європі. А встановлення сонячної станції на своєму будинку — це не тільки чудова можливість зробити свій внесок у боротьбу з глобальним потеплінням, але й стабільний дохід, отриманий від продажу сонячної енергії.

За матеріалами: Phys.org

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки