Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

«Сонячне поле» збільшить ефективність землекористування до 160%

«Сонячне поле» збільшить ефективність землекористування до 160%

При правильному поєднанні сонячної енергетики та сільського господарства ефективність землекористування орних та пасовищних угідь може бути збільшена до 160%, стверджує австрійська компанія EWS Consulting GmbH.

Сонячні аргосистеми відрізняються від звичайних наземних сонячних електростанцій тим, що не просто займають відкриті простори - вони дозволяють одночасно «збирати» і електроенергію, і продукти харчування, причому з підвищеною врожайністю, адже деяким культурам потрібне певне затінення.

Найвідомішим прихильником просування ідей агрофотовольтаїки є німецький інститут Фраунгофера ISE. У його дослідницьких проектах сонячні панелі встановлюються над полями у вигляді навісів таким чином, щоб сільськогосподарська техніка могла безперешкодно рухатися під ними. В іншій версії застосовуються ряди вертикально розташованих сонячних модулів, між якими також можна обробляти землю.

Працюючи в цьому напрямку, компанія EWS Consulting GmbH з Мюндерфінга (Верхня Австрія) представила свою технологію — готове рішення на основі модульних систем, яке можна швидко звести прямо на полі та підвищити економічну ефективність землеробства, та яке добре масштабується.

Конфігурація системи, що отримала назву «EWS-Sonnenfeld» (Сонячне поле EWS), дозволяє адаптувати нахил фотоелектричних панелей в залежності від положення Сонця і таким чином збільшити виробництво електроенергії в європейських широтах до 18%.

«Сонячне поле» збільшить ефективність землекористування до 160%

З поступовим переходом на відновлювані джерела енергії, можливість інтеграції сонячних станцій з центральними мережами стає все більш важливою. «Сонячне поле» якраз дозволяє згладжувати піки споживання в полуденний час, що не потребує залучення енергосховищ, стабілізує роботу мережі та дає додатковий дохід, якщо енергія продається безпосередньо.

Пристрій системи забезпечує можливість повороту сонячних панелей в горизонтальну площину і таким чином, обробка землі та її побічні ефекти, у вигляді камінців, що відскакують з під техніки, не завдають їм пошкодження. Фермери можуть використовувати спеціальний софт та смартфон щоб задавати сонячним панелям потрібне положення.

Вирішальним фактором у цій концепції є вибір оптимальної відстані між рядами модулів. З одного боку, необхідно забезпечити достатньо місця для сільськогосподарських машин, а з іншого — забезпечити оптимальне зростання для різних культур. Таким чином, ці відстані можуть бути адаптовані до потреб конкретних земельних ділянок та рослин.

«Сонячне поле» збільшить ефективність землекористування до 160%

Додатковою перевагою системи, за словами розробників, є створення так званих «квіткових грядок» по обидва боки навколо опор для сонячних панелей. Вони утворюють екологічно цінні ділянки землі, які особливо корисні для комах і можуть стати місцем проживання для інших видів флори та фауни. Крім того, такі «сонячні поля» здатні самоочищатися, нівелюючи негативний вплив опадів, таких як сніг у зимовий період.


Нагадаємо, що заробляти на сонячній енергії зараз дуже вигідно, адже «зелений тариф» в Україні — один з найвищих у Європі. А встановлення сонячної станції на своєму будинку — це не тільки чудова можливість зробити свій внесок у боротьбу з глобальним потеплінням, але й стабільний дохід, отриманий від продажу сонячної енергії.

За матеріалами: ЕкоТехніка

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки