Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Lockheed Martin розробив дешевий та довговічний проточний акумулятор для зберігання «зеленої» енергії

Lockheed Martin розробив дешевий та довговічний проточний акумулятор для зберігання «зеленої» енергії

Ні для кого не секрет, що розвиток акумуляторних технологій сьогодні є одним з найважливіших чинників в декарбонізації енергетичної галузі та перехід на відновлювані джерела енергії, тому багато компаній прагнуть зайняти провідні позиції в цій області.

Днями Lockheed Martin випустив прес-реліз, в якому повідомив про співпрацю з TC Energy та спільну розробку великомасштабної системи зберігання енергії тривалого користування на основі технології GridStar Flow, що дозволяє запасати електрику на період до 12 годин та постачати її споживачам при необхідності.

TC Energy (колишня TransCanada Corporation) є одним з найбільших енергетичних операторів у світі, під його управлінням перебувають майже 92 000 км газопроводів та понад 4500 км нафтопроводів. Компанія також виробляє до 6600 МВт електроенергії, цього достатньо для задоволення потреб 6 мільйонів домогосподарств.

Основним же напрямком бізнесу Lockheed Martin є розробка та випуск озброєння. Корпорація давно працює у сфері забезпечення національної безпеки, в рамках якої енергетична безпека набуває все більшого значення. Напевно тому Lockheed Martin не поширює детальної інформації про нову технологію, але дещо на своєму сайті пояснює:

«LM GridStar Flow - це проточний редокс-акумулятор, який забезпечує тривале, надійне та безпечне зберігання енергії. Для його роботи використовуються електроліти з легкодоступних хімічних компонентів, що гарантують високу ефективність, довговічність та характеризуються низькою собівартістю в порівнянні з вже наявними рішеннями для проточних батарей».

Ймовірно, Lockheed Martin вдалося піти від використання в конструкції акумуляторів токсичних або дорогих матеріалів, але при цьому зберегти достатній для комерційного використання обсяг енергії, що запасається.

Lockheed Martin розробив дешевий та довговічний проточний акумулятор для зберігання «зеленої» енергії

Фахівці TC Energy впевнені в перспективах нової технології, хоча в їх прес-релізі також не розкриваються область застосування та основні технічні характеристики нового проточного акумулятора:

«На відміну від звичайних батарей, GridStar Flow дозволяє клієнтам оптимально підбирати потужність (мегавати) та обсяг енергії (мегават-години). Він зберігає свою енергомісткість без деградації протягом всього терміну реалізації проекту».

За допомогою GridStar Flow компанія розраховує задовольнити попит на надійні та довговічні батареї в умовах стрімкого переходу енергетики на відновлювані джерела. Яким чином буде реалізована нова технологія, Lockheed Martin продемонстрував в презентаційному ролику:

 

 

За матеріалами: ЕкоТехніка

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки