Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Завдяки новій технології смартфони більше непотрібно буде заряджати

Завдяки новій технології смартфони більше непотрібно буде заряджати

Зарядка буде відбуватися автоматично та непомітно для користувача — через екран, забезпечений новою технологією перетворення світла в енергію на основі плівки з квантовими точками. Розроблена технологія побила світовий рекорд по конверсії сонячної електроенергії.

Команда австралійських інженерів з Університету Квінсленда побили світовий рекорд по перетворенню сонячної енергії в електрику за допомогою наночастинок — квантових точок — крихітних штучних кристалів. Ці наночастинки можна друкувати на гнучких листах та використовувати як прозору штучну шкіру для живлення мобільних телефонів та електромобілів, клеїти на вікна та інші поверхні.

Попередній рекорд по конверсії сонячного світла в електрику за допомогою квантових точок становив 13,4%. Команда професора Ляньчжоу Вана домоглася ККД 16,6%. Цей рекорд було визнано Національною лабораторією з дослідження відновлюваної енергії США (NREL).

«Ця різниця між технологіями сонячних батарей з квантовими точками дуже перспективна і комерційно життєздатна», стверджує Ван.

У порівнянні з традиційними сонячними елементами, розробка австралійців відрізняється малою вагою, еластичністю та здатністю працювати при слабкому освітленні — в хмарну погоду або в приміщенні.

За словами професора Вана, прогрес майже на 25% - значний крок до комерціалізації цієї технології та скорочення емісії вуглекислого газу. Ця різниця як раз і відокремлює перспективну розробку від комерційного застосування технології.

Професор Ляньчжоу Ван та його колеги з Університету Квінсленда

Професор Ляньчжоу Ван та його колеги з Університету Квінсленда. Фото: Judit Losh

Але на цьому австралійські вчені не збираються зупинятися. Їх мета — довести ККД до 20% та розробити технологію серійного виробництва великих сонячних елементів, які можна, наприклад, встановити на даху.

«Наша найближча мета — спробувати побити світовий рекорд і в цій категорії», заявив Ван.

За словами Вана, його група сподівається за два роки розробити готовий до комерційного застосування продукт, який дозволить забути про необхідність зарядки смартфонів — вони зможуть заряджатися самостійно через екран і при будь-якому освітленні. А протягом трьох — п'яти років випустити на ринок і повномасштабні рішення — наприклад, для установки на даху будинку або живлення електромобіля.

За матеріалами: The Guardian

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки