Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Сонячні панелі в вікнах зроблять будинки повністю енергонезалежними

Сонячні панелі в вікнах зроблять будинки повністю енергонезалежними

Американська компанія розробила вікна з сонячними елементами, що поглинають тільки ультрафіолетовий та інфрачервоний спектри світла, вони залишаються прозорими та не затінюють приміщення. Розробники сподіваються, що їхнє рішення можна буде застосовувати в хмарочосах, автомобілях та навіть в смартфонах.

Представлені «сонячні вікна» - продукт молодого каліфорнійського підприємства Ubiquitous Energy, яке запевняє, що запропонована технологія допоможе будівельним компаніям виконати вимоги місцевої влади про перехід на енергетичні ресурси, які не залишають вуглецевого сліду.

Шибки, вироблені за технологією Ubiquitous Energy, покриті органічним напиленням товщиною в 1/1000 міліметра, яке вловлює інфрачервоні та ультрафіолетові промені у спектрі сонячного світла і перетворює їх в електричний струм. Енергію з поверхні вікон можна накопичувати в батареях або використовувати для живлення будинків та офісів.

Сонячні панелі в вікнах зроблять будинки повністю енергонезалежними

Ubiquitous Energy вже почала встановлювати свої сонячні вікна на будівлях. Першим стала її власна штаб-квартира в Редвуд-Сіті, де у компанії налагоджено виробництво.

Поки компанія пропонує тільки прямокутні склоблоки з шістьма панелями з габаритами 35,5х50 см, але вважає, що надалі технологію можна буде використовувати як для скління хмарочосів, так і в автомобільному виробництві та виробництві електронних гаджетів. На ринок продукт поставляється під торговою маркою ClearView Power.

На відміну від звичайних сонячних панелей, які захоплюють широкий спектр сонячного випромінювання, шибки Ubiquitous Energy залишаються повністю прозорими. Оскільки напилення вловлює не все світло, продуктивність таких шибок нижче, ніж у традиційних сонячних панелей - в пікові години навантаження вони можуть зробити приблизно дві третини від обсягу стандартної сонячної панелі аналогічного розміру.

Сонячні панелі в вікнах зроблять будинки повністю енергонезалежними

Процес монтажу нових сонячних вікон набагато складніше, а значить і обходитися буде трохи дорожче, приблизно на 20% більше звичайних вікон, однак ці додаткові витрати, як заявляють розробники, будуть компенсовані зниженням експлуатаційних витрат.

Компанія хоче щоб її сонячні вікна доповнювали традиційні сонячні батареї на дахах, а не служили їм заміною. За словами керівника Ubiquitous Energy Майлза Барра, комбінація обох рішень може забезпечити повну автономію навіть великих будівель, а це означає, що вони будуть виробляти стільки ж електроенергії, скільки й споживають.

Сонячні панелі в вікнах зроблять будинки повністю енергонезалежними

«Ми вже встановлюємо та продаємо вікна ClearView Power в обмежених обсягах, і зараз плануємо створити нову виробничу площадку, на якій зможемо випускати вікна будь-якого розміру», - сказав Барр.

Однак спалах коронавірусу змусив більшу частину виробничого планування компанії проводити віддалено. Разом з тим, Барр говорить, що й в таких умовах вдається досягти «значного прогресу».

«Поки що рано говорити про те, якими будуть все наслідки глобальної пандемії, в тому числі для нашого бізнесу, - резюмував Барр. - Але ми як і раніше налаштовані оптимістично і віримо, що зможемо почати виробничу діяльність в найближчі два роки».

За матеріалами: ЕкоТехніка

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки