Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Безпілотники у небесах незабаром замінять гігантські вітрові турбіни

Безпілотники у небесах незабаром замінять гігантські вітрові турбіни

Голландська компанія Ampyx Power за підтримки Європейського космічного агентства (ESA) працює над інноваційною технологією вироблення електроенергії за допомогою автономних літальних апаратів - повітряних зміїв, з'єднаних тросами з генераторами на землі.

Величезні вітрові турбіни вже давно стали звичним видовищем практично у всіх частинах світу. Але в питаннях вироблення електрики у промислових масштабах, вони все-таки далекі від досконалості. Один з головних недоліків полягає в тому, що масиви вітряків займають велику площу та загрожують біорізноманіттю планети, а «збирають урожай» лише з вузької смуги низькошвидкісних вітрів, що говорить про їх малу ефективність.

Інженери ж Ampyx Power мають намір дістатися до сильних вітрів, що дмуть на висоті 200 метрів, але замість вітрогенераторів планують запустити безпілотники, з'єднавши їх міцним тросом з лебідкою. Такий дрон буде парити в небі, як повітряний змій, виконуючи різні спеціальні маневри та смикаючи лебідку генератора, який виробляє електроенергію.

У компанії підрахували, що така система може виробити більше енергії, ніж звичайна вітрова турбіна, але при цьому, для її створення знадобиться тільки 10% матеріалів. До того ж, дрони можна включити в уже існуючу систему вітрогенерації, замінюючи ними застарілі вітряки.

За твердженням ESA, поки безпілотникам бракує ефективної системи зльоту та посадки, щоб апарати можна було повертати на землю для техобслуговування. Для цього потрібно буде встановити внизу - на суші або на море - невеликі посадкові платформи. З цією метою компанія разом з ESA та британською фірмою Omnisense розробляє навігаційну систему високої точності позиціювання.

У відео нижче, головний інженер проєкту Ерік Троттемант розповідає про принцип роботи технології.

За матеріалами: New Atlas

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки