Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Коронавірус та чудова погода дозволили Європі побити рекорди в сонячній енергетиці

Коронавірус та чудова погода дозволили Європі побити рекорди в сонячній енергетиці

Весна щорічно стає часом нових рекордів для сонячної енергетики Європи. Саме в цю пору року спостерігається прохолодна ясна погода, при якій ефективність генерація фотоелектричних панелей стає максимальною. Однак в цьому році втрутився ще один додатковий фактор - пандемія коронавірусу. Карантин очистив небо над Європою, що істотно підвищило ефективність роботи сонячних панелей в багатьох європейських країнах.

Через введення в більшості країн Євросоюзу карантинних заходів, багато підприємств припинили роботу, а люди різко скоротили число поїздок на особистому та громадському транспорті. В результаті рівень забруднення знизився, а приплив сонячного світла до фотоелектричних панелей різко збільшився.

На початку цього тижня в Великобританії, за даними Solar Trade Association, генерація сонячної енергії досягла історичного максимуму в 9,68 ГВт. Цього достатньо, щоб задовольнити третину потреб всієї країни. Попередній рекорд був поставлений в травні минулого року - тоді місцеві сонячні електростанції виробили 9,55 ГВт.

В цей же день, за повідомленням Bloomberg, піку досягла й сонячна енергетика Німеччини. За стуки вона згенерувала 32,23 ГВт електроенергії. В Іспанії максимальний в історії рівень генерації в 6,34 ГВт зареєстрували 29 березня, повідомляє національна енергокомпанія Red Eléctrica de España. Попередній рекорд, встановлений в лютому, протримався менш ніж два місяці.

«Ідеальні погодні умови та низький рівень забруднення повітря, забезпечують рекордні рівні дешевої та чистої сонячної енергії», заявив Кріс Хьюітт, генеральний директор Solar Trade Association.

Постійне зростання кількості сонячних станцій - як в приватному, так і в комерційному секторі - також допоміг. Згідно зі звітом SolarPower Europe, потужність сонячної генерації минулого року збільшилася вдвічі по всьому континенту. Іспанія була лідером ринку з 4,7 ГВт, потім Німеччина з 4 ГВт та Нідерланди з 2,5 ГВт.

Однак у Великобританії інтерес до сонячних станцій різко знизився. Минулого року уряд скасував систему пільгових тарифів, яка стимулювала установку сонячних станцій для продажу частини виробленої ними енергії в мережу. Це рішення призвело до 43%-го скорочення нових установок. Але все-таки, велика кількість домовласників вибирають сонячні батареї як спосіб захисту навколишнього середовища і можливість стати енергонезалежними.

«З кожним роком стає все більше нових сонячних станцій, тому рекорди встановлюються майже кожну весну», стверджує Дженні Чейз, аналітик дослідницької організації BloombergNEF.

Зрозуміло, вже в найближчі місяці владі доведеться послабити карантинні заходи, так що якість повітря знову погіршиться. Але навіть під час вимушеного карантину фанати чистої енергії не перестають працювати. Зовсім недавно австралійські вчені створили дуже цікаві «сонячні вікна» - вони одночасно будуть виконувати функцію і віконного скла, і сонячної батареї. Ця розробка може повністю трансформувати архітектуру майбутнього, міське планування та забезпечить будівлі безкоштовною електроенергією.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки