Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Сонячні та вітрові станції + акумуляторні сховища - тепер найдешевші джерела енергії у світі

Сонячні та вітрові станції + акумуляторні сховища - тепер найдешевші джерела енергії у світі

Значне зниження витрат на будівництво та експлуатацію сонячних електростанцій та берегових вітрових парків призвело до того, що ці дві технології стали найбільш економічними для нових електрогенеруючих потужностей в країнах, де проживають понад 66% світового населення та виробляється 85% електроенергії.

Про це свідчать результати дослідження BloombergNEF. За останні 6 місяців нормована вартість електроенергії (LCOE), одержуваної від вітряних електростанцій впала на 9%, що стало п'ятирічним рекордом. Аналогічний показник для сонячної енергетики опустився на 4%. Дані звіту також вказують на стрімке падіння експлуатаційних витрат акумуляторних сховищ. Ця технологія стає найбільш вигідною для згладжування пікових навантажень в країнах-імпортерах газу, таких як Китай, Японія або ЄС.

В Австралії, уряд якої знаходиться під контролем коаліції консервативних партій, різниця у вартості енергії з поновлюваних та невідновлюваних джерел ще більш разюча. Плани з будівництва нових вугільних електростанцій та розширенню газосховищ попали під вогонь критики. «Зелена» енергія виявилась найбільш вигідною альтернативою для розвитку електроенергетики країни.

Завдяки здешевленню технологій, зростає число нових проєктів, які об'єднують вітрогенератори або сонячні батареї з акумуляторними накопичувачами. Собівартість 1 МВт·год при таких комбінаціях становить $50,3 та $58,8 відповідно. За економічною ефективністю акумулятори вже перевершують газотурбінні установки. Зараз в Австралії готується до введення в експлуатацію 711 МВт електрогенеруючих потужностей, що працюють на поновлюваних джерелах, які будуть суміщені з акумуляторними станціями.

Причиною такого помітного падіння собівартості автори дослідження виділяють вдосконалення технологій, здешевлення виробництва обладнання та витратних матеріалів, а також певну держпідтримку. Ініціатори проєктів в галузі поновлюваних джерел енергії зацікавлені в досягненні масштабу, який дозволить скоротити експлуатаційні витрати та домогтися вигідніших умов від постачальників обладнання.

Показник LCOE для китайської сонячної енергетики становить $38 за МВт·год. З середини 2019 року він впав на 9% завдяки впровадженню високопродуктивних монокристалічних сонячних панелей. Ціна енергії нових сонячних електростанцій вже зрівнялися з вугільними, що свідчить про початок масштабної конкуренції у китайському енергетичному секторі.

Найбільш ефективним проєктам в області вітроенергетики вдається досягти LCOE на рівні $24 за МВт·год, а найефективніші сонячні електростанції досягнули показника в межах $23 - $29 за МВт·год, вважають аналітики. Вони будуються в Австралії, Чилі, Китаї та ОАЕ, де їм ще належить конкурувати з електростанціями, що працюють на викопному паливі. Якщо нинішні тенденції збережуться, то до 2030 року з'являться сонячні та вітряні електростанції з показником LCOE нижче $20 за МВт·год.

Сонячні та вітрові станції + акумуляторні сховища - тепер найдешевші джерела енергії у світі

Собівартість зберігання електроенергії також знижується за рахунок збільшення масштабів проєктів та розвитку хімічної промисловості. За чотири останніх роки середня місткість акумуляторних станцій, що вводяться в експлуатацію, зросла з 7 МВт·год до 30 МВт·год. Хорошим прикладом реалізованого проєкту служить Hornsdale Power Reserve від Tesla, яка встановлена ​​в Південній Австралії.

Середньосвітова LCOE для акумуляторних станцій з 4-годинним циклом зараз становить $150 за МВт·год. Для Китаю цей показник нижчий - $115 за МВт·год. Це пов'язано з близькістю розробників до ланцюжка постачання обладнання та широким поширенням дешевих літій-залізо-фосфатних акумуляторів. Для порівняння: значення LCOE для пікової підтримки енергосистем від газотурбінних установок варіюється від $99 за МВт·год у США, $145 у Китаї та $235 в Японії.

Сонячні та вітрові станції + акумуляторні сховища - тепер найдешевші джерела енергії у світі

Що стосується потенційного впливу пандемії коронавірусу на розвиток відновлюваної енергетики, головний економіст BloombergNEF Себ Хенбест каже, що багато чого буде залежати від вартості та наявності фінансування і тривалості обвалу на ринках нафти та газу. Здешевлення викопного палива захищає вуглеводневі електростанції від цінової конкуренції з боку «зеленої» енергетики та, на жаль, може продовжити їх рентабельність на деякий час.


Але такий бурхливий розвиток відновлюваних джерел енергії має й негативні сторони. Екологи побоюються, що масова споруда сонячних та вітрових станцій загрожує навколишньому середовищу. Згідно з дослідженням, понад 2 тисячі об'єктів відновлюваної енергетики вже побудовані в районах, що мають високе екологічне значення, в тому числі у природних заповідниках, а інфраструктура навколо них може серйозно порушити біорізноманіття планети.

За матеріалами: ЕкоТехніка

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки