Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

«Штучний лист» перетворює воду та сонячне світло у водневе паливо

«Штучний лист» перетворює воду та сонячне світло у водневе паливо

Дослідники з Університету Райса створили простий пристрій на сонячній енергії, який може виробляти водень шляхом розщеплення води. Система дуже схожа на інші конструкції «штучного листа», але за твердженням розробників, вона самодостатня та відносно дешева у виробництві.

«Штучний лист» або система штучного фотосинтезу, яку розробили американські вчені, складається з перовськітних фотоелементів, до яких підведені електроди з каталізатора, що запускає електроліз води. Коли сонячне світло потрапляє на фотоелемент, він починає виробляти електрику, яка живить каталізатор, який потім розщеплює воду на кисень та водень. Газ бульбашками підіймається до поверхні, звідки його можна збирати.

Ефективність перетворення сонячного світла у водень становить близько 6,7% - відносно високий результат для такого типу системи. Але найбільш цікаво те, наскільки нова конструкція самодостатня. Фотоелемент та електроди складають єдине ціле: компоненти сонячного елемента укладені в полімерну оболонку, яка захищає їх від пошкоджень, але пропускає сонячне світло. Електроди знаходяться на зовнішній стороні, де вони можуть розщеплювати воду.

«Штучний лист» перетворює воду та сонячне світло у водневе паливо

Схематичний вертикальний зріз конструкції «штучного листа», що складається з сонячного елемента та каталізатора

Ідея полягає в тому, що пристрій можна просто кинути в воду там, де на нього потраплять прямі сонячні промені, і залишити на тривалий термін виробляти водень. При цьому вчені модифікували перовськітові фотоелементи таким чином, щоб вони не вимагали дорогих компонентів на зразок платини. Це створює комерційну привабливість технології.

«Завдяки такій конструкції ви можете створити самопідтримний цикл, - каже керівник проєкту Дзюнь Лоу. - Навіть коли сонячного світла немає, можна запасати енергію у вигляді хімічного палива. Можна зберігати водень та кисень в окремих баках і приєднати окремий модуль, на зразок паливного елемента, який перетворює це паливо назад в електрику».

За матеріалами: New Atlas

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки