Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Нова технологія дозволяє генерувати енергію з комбінації світла та тіні

Нова технологія дозволяє генерувати енергію з комбінації світла та тіні

Вчені з Національного університету Сінгапуру розробили технологію, яка відкриває новий напрям у виробництві зеленої енергії. Замість того, щоб прагнути вловити якомога більше сонячного світла, система використовує комбінації освітлених та затемнених ділянок поверхні пристрою.

Звичайні сонячні панелі втрачають ефективність в тіні, проте експериментальний пристрій SEG (Shadow-effect Energy Generator), розроблений інженерами з Сінгапуру, виробляє електрику на контрасті світла та тіні. SEG містить набір комірок, розташованих на гнучкій та прозорій пластиковій плівці, а кожна комірка складається із золотої фольги нанесеної на кремнієву пластину.

Панелі SEG мають високу чутливість до світла і можуть накопичувати заряд як при освітленні, так і в умовах затемнення, але він невеликий. А ось різниця потенціалів між світлими та темними ділянками дуже значна, що й породжує напругу і служить для вироблення електричного струму.

Щоб генерувати енергію, такі панелі потрібно частково освітити та частково затемнити — в ідеалі в співвідношенні площ 1:1. Це забезпечує рівномірне вироблення енергії. А оскільки тінь можна створювати штучно, немає проблеми сконструювати систему, яка б підтримувала баланс тіней по мірі зміни світлового потоку протягом дня.

У лабораторних випробуваннях пристрій згенерував достатньо електроенергії, щоб живити цифровий годинник — приблизно 1,2 В. А в порівнянні зі звичайною фотогальванічною панеллю аналогічної місткості в умовах «півтіні», SEG показав себе у два рази ефективніше.

Ще одна цікава область застосування SEG-панелей - детектори руху. Якщо помістити панель в освітленому приміщенні, вона буде виробляти невеличкий обсяг енергії. Але варто впасти на неї тіні від людини, яка пройшла повз, як генерація різко зросте, що і стане сигналом для системи безпеки. Залишається тільки придумати, чим замінити дороге золото, щоб подібні системи стали масовими.

За матеріалами: NUS News

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки