Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Вітряна та сонячна енергетика встановили новий рекорд

Вітряна та сонячна енергетика встановили новий рекорд

Згідно зі звітом аналітичного центру Ember Energy, сонячна та вітрова енергетика дали рекордні 10% від загальносвітового вироблення електрики в першій половині 2020 року. Водночас вугільні електростанції працювали менш ніж наполовину своїх потужностей.

Попри значний спад у споживанні енергії під час пандемії COVID-19, поновлювані джерела енергії в період з січня по червень виробили 1 129 ТВт·год електрики. За перше півріччя 2019 року генерація становила 992 ТВт·год, і річний приріст склав 13,8%. Загалом світова частка енергії, яка була отримана від вітру та сонця, збільшилася з дня підписання Паризької угоди про клімат п'ять років тому, більш ніж удвічі. У 2015 році вона становила лише 4,6%.

З іншого боку, обсяг енергії від спалювання вугілля - самого екологічно «брудного» викопного палива - впав на 8,3% в першій половині 2020 року. І це попри те, що провідний світовий споживач вугілля Китай з березня цього року став ще активніше спалювати вугілля.

«З 2015 року стався неймовірний ривок у розвитку енергетики сонця та вітру, але навіть при 10% він все ще недостатньо революційний. Коли мене запитують, чи вистачить цього, насправді потрібно поставити запитання: наскільки швидко знижується емісія? 30% світової емісії викопного палива доводиться на вугільні електростанції, так що вугільна енергія повинна скоро зникнути, щоб уповільнити зміни клімату», говорить старший аналітик Ember Energy Дейв Джонс.

Аналіз показав, що багато великих економічно розвинених держав, таких як Китай, США, Індія, Японія, Бразилія та Туреччина, отримують мінімум 10% електроенергії від сонячних та вітряних станцій. Окремо варто відзначити Великобританію і Євросоюз, які вже отримують відповідно 21% та 33% енергії з відновлюваних джерел.

За матеріалами: ScienceAlert

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки