Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Житлові будинки в Шотландії вперше у світі переведуть з природного газу на водень

Житлові будинки в Шотландії вперше у світі переведуть з природного газу на водень

Британський урядовий регулятор по використанню газу та електрики Ofgem схвалив запуск експерименту із застосуванням водню в якості джерела енергії для побутових потреб. Місцем проведення експерименту обраний муніципальний район Файф в Шотландії. Модернізації піддадуться близько 300 житлових будинків. Експеримент розрахований на чотири роки, щоб всебічно оцінити особливості використання водню на рівні рядових споживачів.

Причина такого експерименту - бажання перейти від хорошого до кращого, замінити спалювання метану на спалювання водню для мінімізації викидів в атмосферу. Свого часу у Великобританії відмовилися від масового застосування вугільних печей в будинках, тепер настала черга попрощатися з газом. Сьогодні в країні 85% всіх домогосподарств опалюються за допомогою газових котлів, але британський уряд вже прийняв ініціативу звести до нуля всі викиди до 2050 року.

Виконання робіт покладено на шотландську компанію SGN, яка зобов'язується виготовити та безкоштовно встановити в будинках печі, духовки та системи обігріву, що працюють на водні. А ось труби та інші комунікації залишать старі - це теж є частиною експерименту. У фахівців немає єдиної думки, чи можна без перероблювання застосовувати для транспортування водню обладнання, спроєктоване під метан. Це з'ясується тільки на практиці, на що вже виділено $17 млн.

Житлові будинки в Шотландії вперше у світі переведуть з природного газу на водень

Організаційна частина експерименту оцінюється в $24 млн, і це той випадок, коли гроші вкрай важливі. Наприклад, такий аспект, як вибір технології отримання водню. Якщо брати схвалений нині електроліз з води, то його ККД не менше 80%, тому елементарно вигідніше витратити цю електроенергію безпосередньо на обігрів приміщення, ніж застосовувати водневе опалення. Британці здавна вважають за краще спати в теплих піжамах і ковпаках, і не переплачувати за опалення спальні, тому фінансові аспекти мають першорядне значення.

За матеріалами: Техкульт


Останні публікації

Підпишись на новинки