Техніка: від побутової до космічної

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Водний безпілотник Heron складе конкуренцію літаючим мультикоптерам

Водний безпілотник Heron складе конкуренцію літаючим мультикоптерам

У парку канадської компанії Clearpath Robotics поповнення — стара модель морського безпілотника Kingfisher еволюціонувала в новий апарат Heron. Його охрестили «водний мультикоптер», що точно відображає суть машини. Компактний, маневровий, автономний та практично непотоплюваний — а тому здатний діяти там, куди ризиковано відправляти летаючі аналоги.

Heron виконаний за схемою катамарана, має 1,35 м в довжину, вага 28 кг, електричну силову установку та подвійний комплект гідрореактивних рушіїв. Вони двонаправлені, тому безпілотник однаково легко рухається вперед або назад, може розвернутися на місці та вміє здійснювати інші точні маневри. Крейсерська швидкість всього 3,3 вузла (6 км/год), але призначення Heron - не участь в перегонах, а копітка робота з різним спорядженням для дослідження водойм.

Водний безпілотник Heron складе конкуренцію літаючим мультикоптерам

Робот може нести до 10 кг обладнання, яке синхронізується з бортовою навігаційною системою та GPS. Це дозволяє Heron з великою точністю в автономному режимі обстежити об'єкти, куди відправляти катера з персоналом недоцільно. Наприклад, виконувати щоденний моніторинг глибини наносів в зливових відстійниках. Heron за допомогою гідролокатора впорається із завданням швидше та дешевше людини.

Даних про час роботи на одній зарядці та ціну безпілотника поки не наводиться.

 

 

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки