Техніка: від побутової до космічної

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Робот-лінивець вивчатиме тропічні ліси — але повільно-повільно

Робот-лінивець вивчатиме тропічні ліси — але повільно-повільно

Інженери-робототехніки Технологічного інституту штату Джорджія розробили робота-лінивця SLOTHBOT для моніторингу навколишнього середовища — зокрема, погоди та хімічного складу повітря. Головна його особливість — подібно до свого живого товариша, він переміщається тільки тоді, коли це абсолютно необхідно. Причому робить він це, як і належить лінивцеві — в підвішеному стані.

Робот-лінивець SLOTHBOT

Робот-лінивець SLOTHBOT

Енергію SLOTHBOT отримує від двох фотоелектричних панелей, розрахованих на безперервну роботу під пологом лісу протягом декількох місяців. Механічна частина робота складається з двох корпусів, з'єднаних приводним шарніром. У кожному корпусі знаходиться двигун, з'єднаний з ободом шини. На думку дослідників, колеса та система направляючих тросів — найпростіший, енергоефективний та безпечний спосіб пересування в підвішеному стані.

Спочатку SLOTHBOT працював від мережі кабелів. Потім для нього методом 3D-друку виготовили новий корпус, де всі механізми були надійно захищені від вологи та вітру, що надзвичайно важливо при вивченні тропічних лісів.

Подібно справжнім лінивцям, SLOTHBOT буде довго зависати на одному місці, зрідка переміщаючись в освітлене сонцем місце для підзарядки батарей. Вчені сподіваються протестувати своє дітище в місцях проживання звичайних лінивців — на плантаціях какао в Коста-Ріці.

 

 

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки