Техніка: від побутової до космічної

Новини, аналітика, статті, фото та відео

«Автоматизація доставки означає шум, хаос і масове безробіття»

«Автоматизація доставки означає шум, хаос і масове безробіття»

Автоматизація логістики дозволить отримувати необхідні товари швидше, ніж будь-коли, і значно збільшить прибуток компаній. Однак експерти закликають задуматися про негативні моменти технології. Суспільство вона зовсім не обов'язково змінює на краще.

Доставку товарів та посилок все частіше довіряють машинам — наприклад, дронам або спеціалізованим роботам. І в автоматизацію «останньої милі» - останнього логістичного етапу в ланцюжку, що зв'язує постачальника та споживача — інвестуються мільярди доларів.

На думку експертів, автоматизація логістики повністю змінить наші уявлення про споживання та посприяє економічному зростанню.

Проте, у цій тенденції є й зворотний бік. Очевидно, що через автоматизацію без роботи опиняться тисячі кур'єрів, листонош, водіїв та інших людей, зайнятих у сфері доставки. Використання дронів також може непередбачувано вплинути на навколишнє середовище. Хоча електричні безпілотники відносно нешкідливі для клімату, вони стануть джерелом сильного шумового забруднення.

Особливо багато проблем виникне в містах. Наприклад, якщо відразу кілька десятків компаній будуть використовувати безпілотники та роботів для доставки в густонаселеному міському центрі, це призведе до хаосу.

Щоб уникнути його, можливо, доведеться повністю змінити підхід до планування міського простору.

Зрозуміло, всі ці заперечення не зможуть зупинити автоматизацію логістики. Проте, задуматися над ними слід уже сьогодні, поки доставка дронами та роботами тільки зароджується, а законодавці з багатьох питань не виробили позиції.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки