Техніка: від побутової до космічної

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Американські інженери розробили «кров» для роботів

Американські інженери розробили «кров» для роботів

Вчені з США створили систему циркуляції рідини всередині роботизованої техніки. Вона здатна зберігати енергію і тривалий час живити механізми, що виконують складні завдання.

Інженери з Cornell's Organic Robotics Lab спроектували робота з м'яким тілом та нестандартною системою енергоживлення. В основі лежить ідея про відмову від типових електричних батарей, які через свій розмір та, в першу чергу, велику вагу ставлять хрест на створенні маленьких роботів з великим терміном автономної роботи. Замість цього в новій конструкції застосована концепція «кровообігу», коли рідина циркулює та переносить енергію і цим приводить в рух механізми робота.

«У природі ми бачимо, наскільки довго організми можуть виконувати складні завдання. Роботи не здатні діяти так само довго в аналогічних умовах. Наш підхід, запозичений з природи, може істотно підвищити енергетичну щільність системи, дозволивши м'яким роботам залишатися мобільними набагато довше», сказав професор Роб Шепард.

Учені випробували свою ідею, створивши прототип — водоплавного м'якого робота, що нагадує крилатку, рід лучеперих риб. У них є хвилясті плавники, схожі на віяло, за допомогою яких вони плавають навколо коралових рифів.

Американські інженери розробили «кров» для роботів

Гібридна гідравлічно-електрична судинна система створена на базі окислювально-відновних батарей. Не особливо потужні, вони мають прекрасну гнучкість та можуть бути вбудовані практично в будь-яку архітектуру. Щоб батареї працювали, потрібно прокачувати через них рідину, для чого робот отримав два насоси. Один жене «синтетичну кров» через механізм хвостового плавника, другий через систему грудних плавців.

«Кров» в даному випадку — різновид електроліту, який використовується в батареях. Але одночасно тиск рідини приводить в рух плавники, що і дозволяє роботу плавати. Швидкість переміщення прототипу всього 1,5 довжини корпусу у хвилину, однак він може дрейфувати в потрібному напрямку до 36 годин без підзарядки.

Головна перевага цієї розробки в тому, що енергетична система тут не є тягарем, а батареї у вигляді циркулюючої крові складають частину природної ваги робота замість додаткового навантаження. Приблизно так само, як це влаштовано в живій природі, плюс є можливість забезпечити робота іншими механізмами, куди при необхідності буде подаватися енергія з основного контуру «кровообігу».

Це відкриває шлях до створення роботів різного призначення з високим ступенем автономності та мобільності. Якщо у подібних роботів з'явиться можливість довше залишатися під водою і проводити дослідження, вони стануть незамінними помічниками для морських біологів і екологів, впевнений Шепард. Також такий апарат можна відправити на інші планети, де є вода.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки